Aukioloajat  |   Vastaanotto 020 798 4202   |   Myynti 020 798 4222

Ounasvaaran ensilumenladusta maksullinen - varat ladun parantamiseen

Artikkelin sis√§lt√∂: 

Ounasvaaran ensilumenladun käytöstä aletaan periä maksua tulevana syksynä. Tähän asti maksu on ollut vapaaehtoinen. Nyt vapaaehtoisuus poistuu, jotta ladun riittävä ylläpito ja kehittäminen on mahdollista.

 

Lokakuussa avattava, yhdeksän kilometrin mittainen Ounasvaaran latu on Suomen pisin ensilumenlatu. Ladulla hiihtävät sekä ammattilaiset että harrastajat. Käyttömaksujen perimisellä varmistetaan, että latu on jatkossakin toimiva ja turvallinen kaikille käyttäjille. Rovaniemen luonnonlumiladut säilyvät maksuttomina.

Rahoitukseen halutaan reilu ratkaisu
Ensilumenlatuun käytettävän tykkilumen tuottaminen, varastointi, lumen kuljetus latu uralle, ladun tekeminen ja ylläpito maksavat vuosittain yhteensä noin 100 000 euroa. Ladun rahoittajat (Santasport ja Rovaniemen kaupunki) kattavat kustannuksista vuosittain 80 000 euroa. Santasportilla ja kaupungilla ei ole mahdollisuutta kasvattaa omia osuuksiaan, ja 20 000 tuhannen euron rahoitusvajetta on tähän asti kurottu umpeen keräämällä lahjoituksia ja perimällä vapaaehtoista latumaksua. Tämä on ollut työlästä ja tehotonta, ja potti on jäänyt vajaaksi eikä parannustöihin ole myöskään jäänyt varoja. Nyt puuttuvan summan ja ladun parannuskulujen kattamiseen halutaan kestävämpi ratkaisu.

Ladun käyttäjiltä on tullut palautetta, että latua tulisi parantaa. Rovaniemeläiset ovat muun muassa toivoneet ensilumenladulle lisää helppoja osuuksia ja turvallisuutta: loivempia mutkia, leveämpää latua, riittävän tiheää latuhuoltoa ja niin edelleen. Myös opastukseen on haluttu parannusta.
‚ÄĚKehit√§mme latua mielell√§mme, mutta siihen tarvitaan rahaa. On reilua, ett√§ ne jotka k√§ytt√§v√§t latua, osallistuvat my√∂s kustannuksiin pienell√§ omavastuuosuudella. Moni harrastaja on sanonut, ettei kohtuullinen maksu haittaa mit√§√§n kun puntarissa on varma hiihtokauden aloitus jo lokakuussa ja loistavissa olosuhteissa‚ÄĚ, sanoo Santasportin toimitusjohtaja Heikki Keskitalo.

Ensilumenlatu voidaan rinnastaa hiihtoputkeen
Rovaniemeläinen hiihtoaktiivi Liisa Hallikainen sanoo ymmärtävänsä käyttömaksun tarpeen.
‚ÄĚPeriaatteessa ennaltaehk√§isevien liikuntapalveluiden yll√§pito on mielest√§ni kunnan teht√§v√§, mutta monet liikuntapaikat maksavat joka tapauksessa. Ensilumenladun voi rinnastaa uimahalleihin tai muihin yleisiin urheilupaikkoihin, joissa k√§ytt√§jilt√§ perit√§√§n maksua.‚ÄĚ H√§nen miehens√§ on samoilla linjoilla. Ville Hallikaisen mielest√§ Ounasvaaran ensilumenlatu on hiiht√§j√§lle samanlaista ‚ÄĚekstraa‚ÄĚ kuin Vuokatin maksullinen hiihtoputki tai ensilumenlatu.
Hallikaiset pitävät kuitenkin tärkeänä, että ensilumenladusta ei tule eliitin urheilupaikkaa, vaan käyttömaksut pidetään kohtuullisina myös vähävaraisille. Tämä on huomioitu maksuja määriteltäessä.

 

Ensilumenladun käyttömaksu on paikallisilta 20 euroa koko ensilumenkaudelta, ja perhelippu maksaa 40 euroa koko kaudelta. Ulkopaikkakuntalaisilta peritään 10 euroa päivältä. Alle kouluikäisiltä ei peritä maksua lainkaan.

Paikalliset voivat maksaa summan kaupungintalon Osviitassa tai Santasportin vastaanotossa viikosta 40 alkaen. Merkkinä maksun suorittamisesta hiihtäjä saa Ounasvaaran ensilumenladun putkihuivin. Ulkopaikkakuntalaisille myydään päiväkohtaisia rannekkeita kaupungin majoituspisteissä.

Parannuksia luvassa jo tulevalla kaudella
Tulevalla kaudella Ounasvaaran ensilumenlatua jatketaan harrastajien toiveiden mukaisesti niin, että loivapiirteistä latua tulee hiihdettäväksi enemmän kuin aiempina vuosina, loivaa latuosuutta on yhteensä yli 5 km koko 9 km ladun osuudesta. Latu tekee mutkan hiihtostadionilta golfpuistoon, ja vaativa Mustin lenkki poistuu.

Lunta on varastoitu Ounasvaaralle tulevaa ensilumenlatua varten enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Lunta on sahamuhan alla liki 50 000 kuutiota ja Toramolla on ampumahiihtolatua varten 10 000 kuutiota.
Ladun tekeminen alkaa yleens√§ lokakuussa viikoilla 41‚Äď42. Ensin valmistuu hiihtostadionin ja golfpuiston reitti, jota p√§√§st√§√§n hiiht√§m√§√§n lokakuun 20.p√§iv√§n paikkeilla. Koko latu on valmis todenn√§k√∂isesti viikolla 43. Luonnonlumilatuja p√§√§see hiiht√§m√§√§n Ounasvaaralla s√§√§st√§ riippuen joulu-tammikuussa, joten ensilumenlatu voi pident√§√§ hiihtokautta alkup√§√§st√§ jopa yli kahdella kuukaudella. My√∂s kev√§√§ll√§ ensilumenlatu on pisimp√§√§n hiihtokunnossa.
Jokainen suoritettu käyttömaksu parantaa ensilumenladun kuntoa. Varoja käytetään esimerkiksi latupohjan monttujen paikkaamiseksi kesällä. Myös ladun kallistuksia muutetaan sellaisiksi, että mutkat ovat hiihtäjille turvallisia. Lisäksi nykyistä lumen varastoimispaikkaa aiotaan tulevaisuudessa parantaa, jotta lumi saadaan levitettyä ladulle tehokkaasti ja puhtaana.
‚ÄĚHaluamme tehd√§ Ounasvaaralle Suomen parhaan ensilumenladun‚ÄĚ, summaa Santasportin toimitusjohtaja Heikki Keskitalo.

 

Lisätietoja: Heikki Keskitalo, Santasportin toimitusjohtaja, heikki.keskitalo(at)santasport.fi, p. 020-7984211