Opening hours  |   Reception 020 798 4202   |   Sales 020 798 4222

Opiskelukokemuksia Lapin Urheiluopiston tanssialan perustutkinnosta

Opiskelu Lapin Urheiluopiston tanssialan perustutkinnossa on vaihtelevaa ja projektiluontoista. On vaikea kuvailla tavanomaista päivää, koska sitä ei ole. Me opiskelemme pienessä ryhmässä, vuosikurssillani on yhdeksän opiskelijaa. Jokainen meistä etenee tutkinnon suorittamisessa omassa vauhdissaan, ja se tekee tästä koulutuksesta erityisen hyvän. Saatamme työskennellä kaikki samassa projektissa, mutta suorittaa eri tutkinnon osia. Vaikka ulkoapäin näyttää siltä, että opettelemme samaa tanssisarjaa ja vaikka työstämme samaa teosta, on kukin valinnut henkilökohtaisessa keskustelussa opettajan kanssa, mihin keskittyä erityisesti juuri tässä työjaksossa. Joskus se on tanssitekniikka, joskus palautuminen työstä, tai vaikka yhteistyö- ja kommunikointitaitojen hiominen.

TPT15-ryhmän ensiesiintyminen Tanssimania -tapahtumassa Tampereella syys-lokakuun vaihteessa 2015.

Tämä koulutus on vuodessa ehtinyt parantaa itsetuntemustani ja itseluottamustani tanssijana. Arvostan sitä, miten minua ohjataan yksilönä. Opiskelu täällä tuntuu siltä kuin olisin jatkuvassa yksityisopetuksessa. Eikä opiskelu silti koskaan ole yksinäistä, vaan minulla on aina tuki, turva ja yhteisen tekemisen ilo muissa opiskelijoissa ja opettajissa. Minua on kannustettu etsimään, löytämään ja arvostamaan sekä vahvistamaan omia erityisiä vahvuuksiani. Sitä, mikä tekee minusta minut, sitä, mikä tekee minusta ainutlaatuisen tanssijan. Sitä, mikä tulee jatkossa työllistämään minut tanssijana.  

Meitä on täällä opiskelemassa monenlaisista eri lähtökohdista ja tanssitaustoista. Itse esimerkiksi olen aikaisemmin opiskellut teatteria, ja tanssiharrastus on kulkenut siinä vierellä, toisilla taas on vahva kansantanssitausta, ja joillakin tämän hetkisen osaamisen perusta on lähinnä baletissa. Olemme myös eri-ikäisiä, ja meillä on erilaiset tulevaisuuden suunnitelmat koskien työelämää ja jatkokoulutushaaveita. On hienoa, että on olemassa tällainen koulutus, joka pystyy vastaamaan meidän kaikkien tarpeisiin ja toiveisiin yhtäaikaisesti. Meitä ohjataan sellaisina tanssijoina kuin nyt olemme, kohti sitä, millaisiksi tanssijoiksi haluamme tulla. Olen oppinut paljon itsestäni (tanssijana ja ihmisenä) tässä ryhmässä ja tässä koulutuksessa. Olen mm. oppinut pois jatkuvasta kilpailu- ja vertailuasetelmasta, joka on tällä alalla niin yleinen ja harhaanvievä. Olen oppinut myös arvostamaan hyvää itsetuntemusta työnteon perustana ja yhteistyön lähtökohtana, ja vielä senkin, mikä vahvuus on työryhmän jäsenten keskinäisessä erilaisuudessa ja hyvissä kommunikointitaidoissa.

Rovaniemellä tanssijakoulutuksen painotus on kansantanssissa. Tämä oli minulle täysin vieras laji, kun hakeuduin tähän koulutukseen, ja ensimmäinen vuosi koulutuksessa onkin avannut minulle täysin uuden maailman. Vaikka olen vielä aivan aloittelija kansantanssin saralla, on se tuonut minulle valtavasti uutta tietoa ja taitoa tanssinkentällä. Olen oppinut jalkanäppäryyttä ja uusia paritansseja. Olen saanut uuden näkökulman Suomen kulttuurihistoriaan. Kansantanssin opiskelu on sivistänyt ja syventänyt ymmärrystäni tanssista ja sitä kautta koko maailmasta. Se on myös yllättäen ollut minulle ovi tanssiteatterin maailmaan, joka on juuri sitä mitä olen etsinyt - tanssia ja teatteria yhdessä, toisistaan erottamattomina.

Helsingistä muuttaneena olen kokenut Rovaniemen rauhoittavana ja innostavana ympäristönä opiskelulleni. Täällä on tilaa, tuoksuu metsältä ja elämänrytmi on rauhallisempaa kuin pääkaupunkiseudulla. Minulle etäisyys pääkaupunkiseudun vilskeeseen tarkoittaa työrauhaa. Urheiluopisto sijaitsee sopivan lähellä kaupunkia ja sen harrastusmahdollisuuksia, matkaa Rovaniemen keskustaan on vain kaksi kilometriä. Toisaalta olemme myös mukavasti lähellä metsää ja upeita ulkoliikuntamahdollisuuksia Ounasvaaralla. Tilat jotka koulu meille tarjoaa, ovat ainutlaatuiset: erilaisia tanssisaleja, kuntosaleja, kylpylä, sisäurheiluhalli, kiipeilyseinä, volttimonttu, judotatami ja keilahalli. Ulkoa löytyvät hiihtoladut, lenkkipolut, ulkourheilukentät, frisbeegolf-radat, ja vaikka mitä muuta.

Koulussa on myös liikunta-alan opiskelijoita, jotka ottivat meidät pienryhmävalmennukseen kuntosalitreenausta varten osana opiskeluaan. Saimme omat kuntosaliohjelmat ja yksityisopetusta laitteiden käytöstä. Lisäksi yhteistyötä tehdään myös hierojaopiskelijoiden kanssa, jotka auttavat meitä palautumaan lihasjumeista edullisin hinnoin.

Täällä Lapin Urheiluopiston arjessa minä opiskelen ammattiurheilijaksi ja ammattitaiteilijaksi, ammattitanssijaksi. Opiskelen myös omaksi itsekseni, hyväksi kuuntelijaksi, näkijäksi ja ahkeraksi käsityöläiseksi, joka osaa toimia työssään yksin ja ryhmässä. Opiskelen omaa erityislaatuisuuttani esiintyvänä taiteilijana ja tämän kaiken erityislaatuisuuden hyvässä työkunnossa pitämistä.

Teksti: Anniina Piiparinen