Opening hours  |   Reception 020 798 4202   |   Sales 020 798 4222

Remonttia roppaan -työhyvinvointia ryhmästä

Ryhmä näkyy ja kuuluu pimeässäkin, tällä kertaa treenikerta vei Ounasvaaralle ja mäkihyppytornin portaisiin.
 

Syksyn pimeys on täällä tänään. On tiistai ja kello on 18.30. Onneksi sataa vähän ja ilmassa on paljon kosteutta illan treenin ajaksi. Kyllä, onneksi sää on tänään tällainen. Vetääkö kotisohvan nurkka puoleensa? Ei tällä porukalla, Remonttia Roppaan -ryhmä on valmiina treeniin. Hikoilu ulkoilmassa kutsuu. Sykettä ilmoilla kuuden miehen voimin. Otsalampun valossa, päättävin askelin, sauvat buustaavat vauhtia ja sykettä kohti Ounasvaaran hiihtostadionia. Määrätietoisten askelten seasta kuuluu naurua ja tasaista puheensorinaa. Ryhmän yhteinen huumori keventää askelta yli sykettä nostattavien kumpujen.

Ylös mäkihyppytorniinko kuuluu kysymys useamman miehen suusta. Tällä kertaa rappusia on tarjolla noin 120 kappaletta. Sinä itse päätät, mihin asti jalat sinua tänään vievät. Rovaniemi yläilmoista katsottuna näyttää suurkaupungilta iltahämärissä katuvalojen loisteessa. Ylätasanteella näkyy otsalamppujen valokiilat ja kuuluu tehostuneen sykkeen ääniä. Jalat veivät tällä kertaa ylhäälle asti. Yes, hyvä minä ja hyvä me!

Ei muuta kuin sauvat käteen ja kohti ylämäkeä. Pakaroissa ja käsissä tuntuu, mutta meno ei hyydy. Ylämäen jälkeen, pisto metsään. Vahva lankkuasento vasten kallion jäkälikköä ja varvikkoa, punnerrus tekee tehtävänsä, tuntuu koko kropassa. Yes, ensimmäinen setti takana, yksi vielä edessä. Illan pimeydessä miehillä on tekemisen meininki. Lopussa kiitos seisoo. Sykkeet jäivät hyppyrimäelle. Energinen ja voimansa Ounasvaaralle luovuttanut ryhmä sauvakävelee hyvässä ryhdissä, edelleen naurun siivittelemänä kohti Santasportia. Tyytyväisyys ja onnistumisen elämys venyttää suupieliä ylöspäin. Viikon yksi pieni tavoite saavutettu. Ryhmän kanssa yhdessä tehden ja kokien. Olemme taas askeleen lähempänä tavoitteitamme. Intoa riittää. Matkalla nostamme tossumme kivelle. Aijai kuuluu useamman suusta. Venyttely on poikaa. Hyvä treeni, parempi mieli!

Mistä Remonttia Roppaan -ryhmässä on oikeastaan kysymys

  • 8kk hyvinvointijakso, jossa mukana Värisilmän työntekijöitä ja sidosryhmien edustajia
  • Ryhmä aloitti 2014-2015 (8kk)
  • Toinen kausi 2015-2016 (8kk)
  • Meneillään oleva kausi 2016-2017 (8kk)

 

Ohjelma sisälsi 1. ja 2. jaksojen aikana:

  • 1h ohjattua liikuntaa/vko
  • kuukaudessa 1 lauantain lähipäivä
  • alku- ja lopputestit

 

Nykyinen eli 3. jakso sisältää:

  • 1h ohjattua liikuntaa/vko
  • 4 lähipäivää
  • alku- ja lopputestit

 

Lähipäivät koostuvat monipuolisesta liikunnasta ja lajikokeiluista sekä erilaisista hyvinvointiluennoista. Kaikki luennot ovat aktiiviluentoja, joilla ryhmäläiset soveltavat luennon antia omaan elämäänsä ja miten ottaa oppia käyttöön.

”Nälkä kasvaa syödessä”

Ensin uskallettiin kokeilla ja osallistua sekä sitoutua tähän projektiin. Sitten alkoi ropassa tapahtua. Hyvinvoinnin vaikutukset valtasivat sekä kehon että mielen. Tulokset alkoivat konkretisoitua arjessa kansansairausriskien osalta eli lääkkeiden käyttö vähentyi tai ne voitin jättää kokonaan pois, verenpaine laski, diabetesriski laski ja nivelsairaudet vähenivät. Mikä parasta, yleinen pirteys ja energian määrä pomppasivat uudelle tasolle ja yleisesti vastoinkäymisten ja mielipahan käsittelytaidot vahvistuivat. Elämässä on virtaa työpäivänkin jälkeenkin! Värit ovat löytyneet miesten arkeen niin jääkaappiin kuin mieliinkin. Eikä tältä vaikutukselta ole voineet perheenjäsenetkään välttyä.

Ryhmä suksilla Ounasvaaran maastossa keväällä 2015.
 

Ryhmän selkeästi iso eteenpäin vievä voima on ollut huumori. Sitä on viljelty ja pirskottu sekä lähelle että kauas. Synkän päivän tai vaiheen iskiessä päälle ei ole annettu periksi, vaan ryhmän kantavalla voimalla on monta kertaa menty vaikeimpienkin esteiden yli. Toisia tukien ja kannustaen.

Tällä hetkellä pidetään yllä hyvää sykettä sekä liikutaan mahdollisimman monipuolisesti ja hyvällä huumorilla ilman ennakkoluuloja. Tavoitteellisuus on kasvanut ja muuttunut vuosien varrella. Pidämme tavoitteet näköetäisyydellä eli selkeinä ja konkreettisina. Keskitymme arjessa onnistumaan vähän kerrallaan mutta usein, jotta hallitsemme tavoitteeseen pääsyä. Teemme matkastamme nautinnollisen ja jokaiselle sopivan.

Teksti: Johanna Alppi


Tutustu Santasport Lapin Urheiluopiston työhyvinvointipalveluihin