Aukioloajat  |   Vastaanotto 020 798 4202   |   Myynti 020 798 4222

Kenelle fatbike sopii?

Fatbike on selvästi tullut jäädäkseen ja on jo yleinen näky katukuvassa. Yhä useampi pohtii pyöränoston kynnyksellä, olisiko fatbike yksi vaihtoehto. Jokainen on kokeillut tavallista pyörää, mutta niin harva kuitenkin fatbikea. Sen vuoksi monen on hankala hahmottaa kenelle kyseinen menopeli sopii, ja mikä siinä nyt on niin ihmeellistä. Fatbike sopii kaikille, pyöräilijän taso ei määritä sitä, onko se sopiva kulkuväline. Pyörän sopivuutta kannattaa miettiä tarpeen mukaan, missä sillä aikoo ajaa. Se kertoo, kuinka sopiva fatbike olisi hankintana.

Fatbike, eli kotoisammin ‚ÄĚf√§tt√§ri‚ÄĚ tai ‚ÄĚl√§skipy√∂r√§‚ÄĚ on leve√§renkainen. Kuten kaikkia py√∂ri√§, n√§it√§kin l√∂ytyy jousituksella ja ilman. Leve√§t renkaat on se juttu, miksi f√§tt√§ri kannattaa tai ei kannata hankkia. Leveiden renkaiden vuoksi py√∂r√§ kulkee helposti pehme√§ll√§ alustalla. Pehme√§ hiekka ja pehme√§ lumi ovat f√§tt√§rin alla aivan toista maata, kuin tavallisen py√∂r√§n alla. F√§tt√§ri ei ole moksiskaan ep√§tasaisesta alustasta, se kulkee kuin juna esimerkiksi kivikkojen yli polkijasta riippumatta. Iso ilmatila renkaissa joustaa, vaikka py√∂r√§ss√§ ei varsinaista jousitusta olisikaan.

F√§tt√§ri on vakaa, ja muhkeasta ulkon√§√∂st√§√§n huolimatta kevyt polkea. Keveyden taustalla on ‚ÄĚpinnalla kulkeminen‚ÄĚ, py√∂r√§ ei nuohoa kaikkia kulmia, joten vastusta on v√§hemm√§n. T√§m√§n vuoksi my√∂s aloittelija pystyy polkemaan maastossa, py√∂r√§ antaa tekniikan puutteen anteeksi. F√§tt√§rill√§ poljetaan usein pienell√§ vaihteella py√∂ritellen, suoraan turhia kiertelem√§tt√§. Keveydest√§ huolimatta, py√∂r√§ ei ole v√§ltt√§m√§tt√§ ketter√§ ja nopea, vaan ennen kaikkea mukava.

Mihin fatbike sitten sopii? Tässä muutamia käyttötarkoituksia, joissa se on erityisen hyvä.

Talvipyöräily teillä. Fatbike kulkee hyvin lumessa, kun muut pyörät on jo suutuspäissä heitetty ojan puolelle. Huonosti aurattu tai auraamaton pyörätie työmatkalla, liukas asfaltti tai keväinen röpelöiseksi jäätynyt ura, fatbike on niissä kaikissa helpompi ja kevyempi ajettava, kuin muut pyörät.

Talvinen fättärilenkki Ounasvaaralla helmikuussa 2016.

Ajaminen talvella. Tässäkin fatbike on ylivoimainen ja omimmillaan. Kuntoilijalle aukeaa aivan uusi maailma, sillä fatbikella voi kulkea yllättävänkin pehmeitä kelkkauria ja polkuja. Se ei ole liukas, eikä loskasta moksiskaan. Pyörällä pääsee metsään. Lisäksi rauhallinen vauhti pitää ajoviiman kurissa, eikä pyöräily ole niin kylmää.

Maastopyöräily kesällä. Fatbike on helpompi pyörä aloittelijalle, sillä se kulkee vaikeissakin paikoissa helposti. Pyörässä on hyvä märkäpito, ja kivikot taittuvat kevyesti pyöritellen. Erityisesti pyörä sopii pitkien matkojen, vaellusten ja retkien kulkupeliksi. Muta ja pehmeät kosteikot ylittyvät helpommin kuin tavallisella maastopyörällä. Pyörä on kevyempi ajaa, ja siksi sillä taittuu pienemmälläkin kunnolla pidempikin matka.

Fatbike rynnii tarpeen vaatiessa läpi tolkuttomankin kivikon.

Pyörässä on myös heikkouksia, tai oikeammin käyttötarkoituksia, missä tavalliseen maasturiin verrattaessa, pyörä häviää joillakin osa-alueilla.

Tiellä pyöräileminen kesällä. Fättärin huippuvauhti on ikään kuin rajoitettu, eikä tiepyöräilyssä pääse kesälläkään kokemaan vauhdin hurmaa. Maantiepyörä, hybridi, tavallinen pyörä tai jopa maastopyörä on nopeampi tieosuuksilla. Fatbike on edelleen kevyt ja huoleton polkea, mutta nopein kulkuväline se ei ole.

Maastopyöräily kesällä. Myös helpossa maastossa se häviää tavalliselle maastopyörälle vauhdissa. Erityisesti tottuneen kuskin käsissä hyvillä poluilla normaalilla maasturilla voi kokea vauhdin hurmaa. Aloittelijalla asia voi olla jopa toisin päin. Jyrkät, tekniset alamäet ja todella teknisen paikat vaativat myös fättäriltä jousitusta. Näissä paikoissa taitava ajaja kuljettaa maastopyörän nopeasti, ja fättärillä on vaikea löydä kampoihin.

Teksti: Kati Vehmas

 


Lauantaina 3.12. vietet√§√§n kansainv√§list√§ Fatbike Dayt√§. Tervetuloa lauantaina Santasportiin testaamaan f√§tt√§reit√§! J√§rjest√§mme my√∂s opastetut yhteislenkit (alk 10 ‚ā¨) klo 13.00-14.30 v√§lisen√§ aikana. Testiajot ja yhteislenkkien l√§ht√∂ seikkailupuisto Huiman yhteydest√§.