Aukioloajat  |   Vastaanotto 020 798 4202   |   Myynti 020 798 4222

Liikunnanohjauksen perustutkinto

Toisen asteen ammatillinen koulutus tarjoaa laaja-alaisen näkemyksen liikunnan ja vapaa-ajan ohjaustehtävistä. Opiskelija saa käytännönläheisiä tietoja ja taitoja liikunnan eri osa-alueilta ja oppii suunnittelemaan ja toteuttamaan liikunnallisia kokonaisuuksia erilaisille kohderyhmille. Opiskelijoillamme on myös mahdollisuus osallistua erilaisiin kansainvälisiin huippu-urheilun projekteihin opintojensa aikana. Tutkinto sisältää vähintään 35 osp työssäoppimista. Ammatillinen perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin.

Tutkinnon suorittanut voi toimia ohjaajana julkisen hallinnon, liikuntajärjestöjen ja yksityisen sektorin tarjoamissa liikunnan ja vapaa-ajan ohjaustehtävissä. Liikuntaneuvoja pääsee työskentelemään ihmisten parissa erilaisten harrastusmahdollisuuksien keskellä.

Toisen asteen koulutuksen voi suorittaa joko ammatillisena koulutuksena tai ammattilukiona. Lukion tai toisen ammatillisen koulutuksen suorittaneilla on mahdollisuus suorittaa koulutus kahdessa vuodessa.

Liikunnanohjauksen perustutkinnon esite

Liikunnanohjauksen tutkintoihin hakevalla kilpa- ja huippu-urheilijalla on mahdollisuus samalla hakeutua urheilijan ammatilliseen koulutukseen Lapin Urheiluakatemiaan. Urheiluakatemiaan pyrkiv√§n on liikunnanohjauksen tutkintoon haun yhteydess√§ t√§ytett√§v√§ erillinen urheilijatietolomake. Lomake l√∂ytyy Lapin Urheiluakatemian nettisivuilta.

Lue kahden LPT-opiskelijamme kuulumisia akatemiavaihdosta, Hollannin Zwollesta! Opiskelijat suorittavat vaihdon aikana opintoja sekä osallistuvat paikalliseen urheiluakatemiatoimintaan.

 

 

Opinnot Lapin Urheiluopistossa

Lapin Urheiluopistossa liikunnanohjauksen perustutkintoa suorittava opiskelija saa maksuttoman opetuksen, asunnon ja ruoan opiskelupäivinä. Opiskelijan etuisuuksiin kuuluu lisäksi Santasport Lapin Urheiluopiston hyvin varustettujen tilojen ja suorituspaikkojen käyttö.

Pakolliset tutkinnon osat 105 osp

 • Liikunnanohjaus
 • Liikuntaneuvonta
 • Liikuntatapahtuman j√§rjest√§minen

Kaikille valinnaiset tutkinnon osat (valitaan kaksi) 30 osp

 • Terveysliikunnan ohjaus
 • Seuratoiminta
 • Luonto- ja el√§mysliikunnan ohjaus
 • Personal Trainer, PT
 • Urheilijana kehittyminen

Yhteiset tutkinnon osat (YTO) 35 osp
Vapaasti valittavat tutkinnonosat 10 osp
 

Opiskelun kustannukset

Lapin Urheiluopistossa tutkintoa suorittava opiskelija saa maksuttoman opetuksen, ateriat ja majoituksen kahden hengen huoneissa opiskelupäivinä. Kustannuksia opiskelijalle tulee opiskelumateriaalista, välineiden ja oppikirjojen hankinnasta, opintomatkoista sekä valinnaisaineiden mahdollisista lisäkustannuksista. Opiskelijalla on mahdollisuus saada valtion opintotukea. Tutkinnon suorittaminen mahdollistaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

 

Koulutukseen hakeutuminen

Kevään 2017 yhteishaku 21.2.-14.3.2017.

Koulutukseen haetaan yhteishaussa osoitteessa www.opintopolku.fi. Erillinen lisälomake harrastuneisuudesta EI ole enää käytössä eli sitä ei tarvitse yhteishaun yhteydessä täyttää.

Ammatillisen- tai korkeakoulututkinnon suorittaneet hakijat (ammattikoulu, oppisopimus tmv.) hakevat aikuiskoulutushaussa s√§hk√∂isell√§ hakulomakkeella suoraan oppilaitokseen.

Pääsyvaatimukset ja soveltuvuuskoe

Pääsyvaatimuksena on vähintään peruskoulun oppimäärän suorittaminen. Valintakokeisiin kutsutaan kaikki hakijat. Valintakoe pidetään 15.5.2017.

Soveltuvuuskokeen sisältö ja painotukset pisteytyksessä

Pääsy- ja soveltuvuuskoe muodostuu liikunnallisuutta sekä sosiaalisuutta ja itsensä ilmaisemista mittaavista osista. Hyväksytystä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija saa 1-10p. Pisteet jakautuvat seuraavasti:

1. Liikunnallisuus 0-4 p (liikunnallisuus; rytmiikka, palloilu, vesiliikunta, kehonhallinta, kestävyys)

2. Sosiaalisuus ja itsensä ilmaiseminen 0-6 p

 • Liik. ohjaaminen (sosiaaliset taidot)  ja liik. neuvonta (sosiaaliset taidot)
 • Haastattelu (motivaatio, oppimiskyky, oppimisvalmius)

 
3. Kokeista pois jääminen
0 pistettä, jolloin hakija ei voi tulla valituksi

 

Preppauskurssi liikunnan alalle

J√§rjest√§mme my√∂s liikunnan koulutusalan valintakokeisiin valmentavan preppauskurssin 5.-7.5.2017. Kurssin hinta t√§ysihoidolla 240,00 ‚ā¨ (sis√§lt√§√§ majoituksen 2 ja 4 hengen huoneissa sek√§ ruokailut ja osallistumismaksun). Luokkahuonemajoituksella 199,00 ‚ā¨ (sis√§lt√§√§ ruokailut ja osallistumismaksun sek√§ majoitusen luokkatilassa). Ilman majoitusta 199,00 ‚ā¨ (sis√§lt√§√§ ruokailut ja osallistumismaksun).

Preppauskurssi antaa valmiuksia opiskeluun ja valintakokeisiin. Tarkoituksena on valmentaa hakijoita kevään valintakokeisiin sekä tuleviin opintoihin. Kurssilla pääsee kehittämään osaamistaan eri urheilulajeissa.

Lue lisää.

Ilmoittaudu tästä 14.3. alkaen!

 

Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset

Opetushallitus on hyväksynyt ammatillisiin perustutkintoihin ja joihinkin ammatillisiin näyttötutkintoihin vaikuttavasta opiskeluun soveltumattomuuden ratkaisuista (SORA).

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot, joihin SORA-lainsäädäntö vaikuttaa, on lueteltu SORA-määräyksessä 23.12.2011 nro 39/011/2011. Määräykset ovat voimassa 1.1.2012 alkaen toistaiseksi:

Ammatilliset perustutkinnot

 • Liikunnanohjauksen perustutkinto,liikunnanohjauksen koulutusohjelma/osaamisala, liikuntaneuvoja Ammattitutkinnot
 • Liikunnan ammattitutkinto
 • Valmentajan ammattitutkinto
   

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen
ohjaus- ja neuvontapalvelut
puh. 020 690 691
kouluta(at)oph.fi

Lisätiedot
Opintosihteeri
Taina Tuomitie
020 798 4205
taina.tuomitie(at)santasport.fi