Hankkeet
Santasport Lapin Urheiluopisto osallistuu tai on päätoimijana muutamassa kehittämishankkeessa, jotka joko vaikuttavat oman toiminnan kehittämiseen tai niiden avulla tuotetaan uutta osaamista. Kehittämishankkeet kytkeytyvät sisällöllisesti myös urheiluopiston koulutustoimintaan. Hankkeet ovat osa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa.
Käynnissä olevat hankkeet
-
Arktinen urheilu ja liikunta -klusterin kehittäminen
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on luoda uusi alueen kehittämistä ja TKI-toimintaa palveleva älykkään erikoistumisen klusteri ”Arktinen urheilu ja liikunta” -klusteri, joka auttaa urheilu- ja liikunta-alan kasvuhaluisia yrityksiä kehittymään ja luomaan uusia tuotteita sekä palveluita. Tavoitteena on Arktinen urheilu ja liikunta -klusterin kehittäminen Lapin älykkään erikoistumisen strategian 2023-2027 asetettujen kriteereiden sekä Euroopan komission lanseeraaman klusterimallin mukaiseksi. Klusterille laaditaan strategia ja toimeepanosuunnitelma (Tuotos 1). Klusterin rakentamisen ja toiminnan käynnistämisen jälkeen hankkeen tavoitteena on hakea ja saada klusterille pronssinen EUCLES-klusterimerkki (Tuotos 2).
Hankkeessa toteutetaan seuraavat toimenpiteet:
- TP1. Klusteritoiminnan käynnistäminen
- TP2. Pronssisen EUCLES-klusterimerkin hakeminen.
Tulokset
- TP1. Klusteritoiminnan käynnistäminen: strategia 1 kpl, toimeenpanosuunnitelma 1 kpl, TKI-aloitteet 3-5 kpl
- TP2. Pronssisen EUCLES label -klusterimerkin hakeminen
Toteuttajat:
Santasport Lapin Urheiluopisto
Koulutus:
Liikunnanohjaaja-/neuvojakoulutus
Aikataulu:
1.8.2024 – 31.7.2025
Rahoituslähteet:
AKKE – Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen määräraha
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet/SDG Tavoitteet:
03. Terveyttä ja hyvinvointia
09. Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
11. Kestävät kaupungit ja yhteisötKustannusarvio:
Hankkeen (AKKE) Santasport Lapin Urheiluopiston kustannusarvio on 95 923 euroa ja Euroopan aluekehitysrahaston ja valtion rahoitus on 80 % eli 76 738 euroa.
Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 95 923 euroa ja Euroopan aluekehitysrahaston ja valtion rahoitus on 80 % eli 76 738 euroa.Yhteystiedot:
Niko Niemisalo
Projektipäällikkö
niko.niemisalo@santasport.fi
puh. 040 183 4440 -
LIIKE – kehittämisreittejä liikunta-alalle Lapissa
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on vastata liikunta-alan kohtaanto-ongelman ja toimintaympäristön muutokseen kehittämällä liikunnanohjauksen perustutkintoon ja työelämälle suunnattuja osaamista täydentäviä, jatkuvaa oppimista tukevia koulutuspolkuja. Tavoitteena on vahvistaa Lapin harvaan asuttujen ja haja-asutusalueiden liikunta-alan osaamista ja kehittää digipedagogisia ratkaisuja liikunnan ohjauksen koulutusmahdollisuuksien ja osaamisen lisäämiseksi.
Tavoitteena on myös luoda laadukkaita, henkilökohtaistettuja reittejä opiskelijoille sekä työssä oleville liikunnanohjaajille. Lisäksi tavoitteena on lisätä liikunnanohjaajaopiskelijoiden sitoutumista opintoihin ja ehkäistä opintojen keskeyttämistä sekä lisätä opetushenkilöstön osaamista erityisesti digipedagogiikan kehittämisen näkökulmasta.
Tavoitteena on myös tukea Lapin kuntien ja urheiluseurojen sekä -yhdistyksien rekrytointivalmiuksia ja työnantajakuvan ja työnantajana toimimisen (mm. perehdyttäminen, yhtenäisten käytäntöjen huomioiminen) kehittämistä digitaalisuutta hyödyntämällä.
Hankkeessa toteutetaan seuraavat toimenpiteet:
- TP1. Polkuja tuleville liikunta-alan osaajille. Kohderyhmänä Santasport Lapin Urheiluopiston liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelijat.
- TP2. Reittejä reuna-alueiden ammattilaisten liikunnanohjausosaamisen kehittämiseen. Kohderyhmänä työssä jo olevat liikunta-alan ammattilaiset ja työnantajat.
- TP3. Koulutuspolkujen palvelumuotoilu. TP1 ja TP2 pilotoidut koulutuspolut vakiinnutetaan osaksi liikunnanohjauksen perustutkinnon opintoja palvelumuotoilun keinoin.
- TP4. Liikunta-alan työnantajien ja opetushenkilöstön osaamisen kehittäminen. Järjestetään koulutuksia REDU:n liikunta-alan opetushenkilöstölle ja alueiden liikunta-alan työnantajille. Tuetaan liikunta-alan työnantajia toimintatapojen kehittämisessä digitaalisuutta hyödyntäen.
Tulokset
- TP1. Tuloksena syntyy 2-3 uutta koulutuspolkua REDU:n liikunnanohjauksen perustutkintoon. Koulutuspolkumallien kehittäminen ja pilotointi on toteutettu kumppanikuntien kanssa.
- TP2. Tuloksena syntyy 2-3 uutta koulutuspolkua työelämälle suunnattuun täydennyskoulutukseen paikalliset tarpeet huomioituna. Koulutuspolkujen kehittämisessä on hyödynnetty palvelumuotoilua. Ammattilaisten täydennyskoulutuspolkuihin on osallistunut ainakin 20 henkilöä.
- TP3. Tuloksena työpakettien 1 ja 2 toteutettujen alustavien koulutusmallien ja piloteista saadun palautteen pohjalta palvelumuotoilun keinoin on mallinnettu 3-4 koulutuspolkua osaksi Santasport Lapin urheiluopiston (täydennys)koulutustarjontaa. Uudet koulutukset toimivat paikallisina tutkinnon osina ja niitä voidaan tarjota myös erikseen täydennyskoulutustuotteina työssä oleville ammattilaisille.
- TP4. Tuloksena on järjestetty REDU:n opetus- ja ohjaushenkilöstölle ja liikunta-alan työnantajille 1-2 täydennyskoulutusta. Koulutuksiin on osallistunut 40 opettajaa ja ammattilaista. Työnantajien toimintatapojen kehittämistä on toteutettu koulutuksin ja valmennuksin 3 kpl. Osallistujia 30.
Toteuttajat:
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Santasport Lapin Urheiluopisto
Toimintalinja:
4 Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi
Toteuttamisaika:
1.5.2024 – 30.4.2027
Rahoituslähteet:
ESR+ 2021-2027
Hankkeen kokonaisbudjetti:
Hankkeen kokonaisbudjetti on 389 342€. EU- ja valtion rahoituksen osuus 80% 311 474€.
Yhteystiedot:
Jarkko Komulainen
Projektipäällikkö
jarkko.komulainen@santasport.fi
puh. 040 032 1020 -
Digital Sport and Healthy Active Lifestyle Ecosystem
Tavoite
Digitalisaation ja liikuntateknologioiden kehitys on erittäin nopeaa maailmalla ja myös Suomessa. Uusin tieto tulee saada mahdollisimman laajaan käyttöön liikunta- ja urheilualan yrityksille ja urheilutoimijoille. Digital Sport and Healthy Active Lifestyle Ecosystem -hankkeella vahvistetaan Rovaniemen ja Ounasvaaran kansallista ja kansainvälistä tunnettuutta liikunta- ja urheilualan kansainvälisenä innovaatiokeskittymänä sekä alueellisia valmiuksia tukea paikallista elinkeinotoimintaa ja toimialan kasvua. Hankkeessa toteutetaan seuraavat toimenpiteet:
- WP 1: Etäliikunnanohjaus/etävalmennus Arctic Sport verkostolle / Lapin AMK
- WP 2: Hankesuunnittelun digitaalinen toimintamalli (project lab) / Lapin AMK
- WP 3: Tutkimuspilotit Arctic Sport-verkostossa / Lapin AMK
- WP 4: Santasport oppimis- ja testausympäristön hyödyntäminen / Santasport/RKKY
- WP 5: E-urheilun avulla taidollisen suorituskyvyn parantaminen / Santasport/RKKY
- WP 6: Innovatiiviset urheilutapahtumat palveluna / Santasport/RKKY
- WP 7: Hankehallinnointi, tiedotus ja yhteistyön koordinaatio / Lapin AMK
Tulokset
Tulos 1: Etävalmennuksen mallinnus Arctic sport-verkostossa ja kansainvälisesti, tuloksena tarjottavien palvelujen laajentuminen alueellisesti, mahdollisesti uusien yritystoiminnan mahdollisuuksien syntyminen teknologisiin ratkaisuihin liittyen.
Tulos 2: Project labin/idea labin toiminta käynnistyy ja tuottaa aloitteita Arctic sport-verkostolle, sekä tuo eurooppalaisista tki-verkostoista hankealoitteita Lappiin jatkojalostettavaksi. Toimintamallin kehittäminen jolla tuetaan innovatiivisten tuotteiden ja palveluiden sekä hankeideoiden kypsyyden kehittämistä yhteiskehittämisen keinoin. Project/idea Lab tarjoaa asiantuntijatukea ideoiden jatkojalostamiseen ja yhteistyökumppanien tunnistamiseen Lapin alueella.
Tulos 3: Tutkimuspilotit (3) ja niiden tuloksten jalkauttaminen yritysyhteistyössä,- Silmäasema-ketjun kanssa rakennettava kokonaisuus, näöntarkastusprotokollan mallinnus- Arvostelulajien (telinevoimistelu, taitoluistelu, rytminen voimistelu…) pilotin tulokset- Valmentajien katsekäyttäytymisen vertailun tulokset- Jääkiekkovalmentajien katsekäyttäytyminen pelin aikana ja erätauoilla, pilotin tulokset- Raviohjastajan katseen kohdentuminen, perustiedon keräämistä lajianalyysia varten tulokset- Urheilujohtamisen pilotin tulokset- Liikenneteeman pilotin tulokset- Ikääntyneiden Fall prevention, havaintomotoristen kykyjen muutos eri ikävaiheissa ja ikääntyessä -pilotoinnin tulokset- Lapset ja leikkiminen, Lappset Group Oy kumppanina tässä.
Tulos 4: Santasportin oppimis- ja testausympäristöjen parempi hyödyntäminen, tuloksena tästä työpaketista syntyy uusien toimijoiden mukaan kytkeminen OpTe ympäristöihin, uudet tuotteet ja uudet älykkäät ratkaisut mainitussa ympäristössä.
Tulos 5: Taidollisen suorituskyvyn parantamisen osaaminen e-urheilun avulla , tuloksena harjoittelua tukeva e-urheilun 3D -studio, sen toimintamalli ja sen alustava käynnistäminen, tuloksena OpTe oppimisympäristöjen toiminnot laajenevat uuteen eli e-urheilun suuntaan, mukana on yhteistyöyritys/-yrityksiä.
Tulos 6: Tapahtumaosaaminen paranee, Tuloksena tuotetaan tapahtumasuunnitelma hankeajalle yhteistyössä Ounasvaaran toimijoiden ja paikallisten yritysten kanssa. Hankkeen lopuksi järjestetään kansainvälinen seminaari.
Tulos 7: Hankkeen johtamisen läpivienti siten, että tulokset 1-6 saavutetaan, hallinnointi on läpinäkyvää ja häiriötöntä sekä noudatetaan GDPR-ohjeita sekä muita hallinnollisia ohjeita (mm. aineiston säilyttämistä koskien), raportointi on laadukasta ja kuvaa hankkeen toteutusta selkeästi, taloushallinto toimii keskenään vuoropuhelussa tukien projektin johtamista, Hankkeesta viestiminen lehtiartikkelien, sosiaalisen median viestinnän ja hankejulkaisun muodossa.
Toteuttajat:
Lapin ammattikorkeakoulu, Santasport Lapin Urheiluopisto
Koulutus:
Liikunnanohjaaja-/neuvojakoulutus
Osaamisryhmä:
Vastuulliset palvelut
Aikataulu:
1.2.2024 – 31.1.2026
Rahoituslähteet:
EAKR 2021-2027
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet/SDG Tavoitteet:
03. Terveyttä ja hyvinvointia
04. Hyvä koulutus
08. Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
09. Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
11. Kestävät kaupungit ja yhteisötKustannusarvio:
Hankkeen (A80749/EAKR) Santasport Lapin Urheiluopiston kustannusarvio on 223 004 euroa ja Euroopan aluekehitysrahaston ja valtion rahoitus on 80 % eli 178 403 euroa.
Lapin AMK kustannusarvio on 245 384 euroa ja Euroopan aluekehitysrahaston ja valtion rahoitus on 80 % eli 196 307 euroa.
Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 468 388 euroa ja Euroopan aluekehitysrahaston ja valtion kokonaisrahoitus on 80 % eli 374 710 euroa.
Päättyneet hankkeet
-
The Future of Snowsport Industry
Hankkeen lähtötilanne
Lappilainen matkailuala on murroksessa ja kärsii kovasta työvoimapulasta. Alueen hiihto- ja matkailukeskuksiin ei löydy riittävää määrää osaavaa työvoimaa ja alan koulutukset vetävät heikosti. Osaavan työvoiman saatavuuden sekä osaamisen kehittämisen suhteen haasteet on tunnistettu niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Sesonkiluonteinen ala tarvitsee uusia keinoja kotimaisten ja kansainvälisten osaajien houkutteluun ja pitämiseksi alueella ja alalla.
Hankkeen tavoitteet
Hankkeen tavoitteena oli kartoittaa hiihtokeskuspalveluiden ja matkailu-, ravintola- sekä catering-alan toimijoiden näkemyksiä osaavan työvoiman saatavuudesta, osaamistarpeista sekä koulutusmahdollisuuksista sekä selvittää toimintaympäristön muutoksia ja keinoja muutoksiin vastaamiseen. Tavoitteena oli kerätä ja analysoida tietoa osaamisen kehittämisen tarpeista ja tulevaisuuden suunnista sekä uuden tiedon hyödyntäminen yritysten kanssa sekä luoda pohja laajemman kansainvälisen yhteistyön kehittämiselle.
Hankkeen toimenpiteet
Hankkeessa teetettiin kysely hiihtokeskus- ja matkailualueiden toimijoille, jolla selvitettiin kotimaisten ja kansainvälisten osaajien näkemyksiä alan osaamistasosta, koulutustarjonnasta sekä näiden kehittämistarpeista ja toimialaan liittyvistä veto- ja pitovoimahaasteista. Kyselyn tiedonkeruu aloitettiin kansainvälisessä hiihdonopettajien INTERSKI kongressissa maaliskuussa 2023 ja sitä jatkettiin syyskuuhun 2023 saakka. Kyselyn tuloksista koostettiin erillinen raportti.
Kyselyn tulosten pohjalta sekä hankkeen aikana eri yhteyksissä esiin nousseiden teemojen kautta muodostui ajatuksia ja linkityksiä eri toimijoiden välillä. Tähän taustaan pohjautuen hankkeen toimenpiteinä järjestettiin yhteistyöavautilaisuuksia (4kpl).
- Työ- ja elinkeinopalvelut hiihtokeskuksille (13.10.2023, 11.1.2024)
- Tulevaisuuden tekijät hiihtokeskusalueilla – työkaluja yrityksille osaavan työvoiman varmistamiseksi (10.1.2024)
- Koulutus vastaamassa matkailualan työvoimahaasteisiin – hankealoite (20.11.2023, 21.12.2023, 9.1.2024)
- Lumilajipolku alueellisena vetovoimatekijänä (25.–26.10.2023)
Hankkeen julkaisut
Hankkeessa tuotettiin e-julkaisu, joka kokosi yhteen hankkeen tuotokset. Julkaisuun on koottu kattavasti tietoa hiihtokeskus- ja matkailualan työvoimahaasteista kyselyn tulosten ja keskeisten yhteistyötahojen kanssa. Julkaisussa esitellään kyselyn tulosten merkittävimmät havainnot yhdistäen nämä laajemmin työvoimakehityksen trendeihin. Hankkeen tuottama tieto tarkensi työvoimatarpeita ja -haasteita hiihtokeskus- ja matkailualalla. Julkaisu esittelee myös hankkeen keskeiset yhteistyöavaukset ratkaisuina työvoimahaasteisiin. Julkaisu on nähtävillä alla olevan linkin kautta.
Suomeksi
In English
The Future of Snowsport Industry -tutkimusraporttiToteuttajat:
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä (REDU), Santasport Lapin Urheiluopisto
Osatoteuttaja:
Kittilän kunta
Toteutusaika:
1.11.2022 – 31.1.2024
Lisätiedot:
Jarkko Komulainen
Projektipäällikkö
jarkko.komulainen@santasport.fi
puh. 040 032 1020Rahoittaja:
Lapin Liitto
Budjetti:
84 374 €
-
Oppimis- ja testausympäristöt tulevaisuuden liikunnan ja urheilun keskittymässä (OpTe -hanke)
Tavoite
Hankkeen tavoitteena on modernisoida Lapin alueen liikunta- ja urheilualan testaus- ja mittausvälineistöä sekä muuta teknistä välineistöä. Hankkeen tavoitteena on myös kehittää alalle vaadittavaa osaamista.
Tulokset
Hankekokonaisuudessa rakennetaan Lappiin taito- ja fyysisen valmennuksen sekä urheilun oppimisympäristöjen osaamiskeskittymä.
Toteuttajat:
Lapin ammattikorkeakoulu, Santasport Lapin Urheiluopisto
Aikataulu:
1.4.2020 – 30.9.2023
Lisätietoja:
Teo Jeskanen
teo.jeskanen@santasport.fi
puh. 040 710 6381Heikki Keskitalo
heikki.keskitalo@santasport.fi
puh. 040 737 9059Rahoituslähteet:
EAKR 2014-2020
Lapin Liitto
Kestävää kasvua ja työtä
Suomen rakennerahasto-ohjelmaKokonaisbudjetti:
1 500 000 €
-
E-urheilusta lappilainen tiekartta
Tarkoitus ja tavoite
Hankkeen tarkoituksena on kehittää e-urheilua koko Lapin maakunnassa sekä muiden toimijoiden parissa luomalla e-urheilun koulutuskokonaisuus ja toimintamalli. Tämän tueksi tehdään digitaalinen oppimis- ja valmennusympäristö, jotka sisältävät tarvittavat opetusmateriaalit. Hanke rakentaa ja vahvistaa Lappiin e-urheilun yhteistyöverkoston eri toimijoiden välille.
Hankkeen tavoitteena on:
- Rakentaa alan tarpeita vastaava e-urheilun koulutuskokonaisuus, oppiaine.
- Mahdollistaa e-urheilun ja opiskelun joustava yhdistäminen urheilija polun kehittämisen kautta.
- Oppilaitos-seurayhteistyöverkoston synnyttäminen ja koordinointi, mikä mahdollistaa e-urheilun koulutuskokonaisuuden tarjoamisen koko Lapin alueella.
Hankkeen tavoitteet kehittävät Lapin maakunnalle pohjaa e-urheilun koulutusopinnoille, -lajikoulutukselle ja valmennukselle sekä jatkuvan oppimisen ympäristölle ja akatemiatoiminnalle. Näiden avulla hanke antaa muille toimijoille mahdollisuuden hyödyntää koulutuskokonaisuutta ja seurayhteistyön mallia valtakunnallisesti.
Tulokset
Hanke rakentaa ja vahvistaa yläkoulun, ammatillisen oppilaitoksen, ammattikorkeakoulun, työllistäjinäkin toimivien urheiluseurojen ja lajiliiton välistä yhteistyötä sekä luo Lappiin e-urheilun seuratoiminnan verkoston.
Hankkeen konkreettisena tuloksena on digitaalinen oppimis- ja valmennusympäristö, joka sisältää koulutuksen toteutukseen tarvittavat opetusmateriaalit.
Lisäksi hanke mahdollistaa e-urheilun vapaan sivistystyön koulutuksen ja leirityksen, sekä yläkouluakatemian ja urheiluakatemian toiminnan Lapissa. Akatemiakoulutuksen ja seuratoiminnan kehittyessä hanke kehittää paikallista työvoiman osaamista ja luo uusia työllistymismahdollisuuksia.
Pitkän aikavälin vaikutuksena on luoda Lappiin toimiva e-urheilukulttuuri ja verkosto. Lapissa on valtakunnallisesti tunnettua ja kansainvälisesti tunnistettavaa e-urheiluosaamista, mikä edistää alueen veto- ja pitovoimaa. E-urheilukoulutuksen ja urheilijan polun avulla koulutukseen tavoitetaan sellaisia nuoria, jotka eivät ole hakeutuneet aiemmin tutkintoon johtavaan koulutukseen.
Toteuttajat:
Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Santasport Lapin Urheiluopisto
Kohderyhmä/kumppanit:
Hankkeen kohderyhmänä ovat lappilaiset yläkoulut, toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut sekä urheiluseurat.
Hankkeen kohderyhmänä ovat myös koulujen ja toisen asteen oppilaitosten opetus- ja ohjaushenkilöstö sekä urheiluseurojen seuratyöntekijät ja pelaajat.
Aikataulu:
1.1.2021 – 31.8.2023
Lisätietoja:
Miikka Lehto
Projektiasiantuntija
miikka.lehto@santasport.fi, puh. 050 408 8252Niko Pimiä
Projektiasiantuntija
niko.pimia@santasport.fi, puh. 050 466 6092Teo Jeskanen
Hankekoordinaattori
teo.jeskanen@santasport.fi, puh. 040 710 6381Rahoituslähteet:
ESR 2014-2020
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Kokonaisbudjetti:
298 309€
-
Seuratoiminnan työhyvinvoinnin kehittäminen/ S21897
Tavoite
Hankkeella haetaan ratkaisua Lapin alueella toimivien urheiluseurojen työntekijöiden työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin seuratyön arjessa.
Hankkeen tavoitteena on parantaa lappilaisissa urheiluseuroissa työskentelevien henkilöiden työhyvinvointia kehittämällä työnorganisoimisen ja johtamisen toimintamalleja sekä lisäämällä seurojen johdon ja työntekijöiden työhyvinvointi- ja rekrytointiosaamista.
Hankkeessa kartoitetaan pohjoissuomalaisten urheiluseurojen toimintakulttuuria, toimintatapoja ja työhyvinvoinnin nykytilannetta. Kartoituksen pohjalta kehitetään työhyvinvointia, työn organisointia ja uusien työntekijöiden rekrytointia tukevia toimintamalleja ja työkaluja sekä järjestetään koulutusta em. teemoista.
Osaamisen lisäämisellä parannetaan urheiluseuroissa työskentelevien työssä jaksamista ja työn tehokkaampaa organisointia ja toteutusta.
Tulokset
Hankkeen tuloksena lappilaisten urheiluseurojen osaaminen työhyvinvointiin, työn organisointiin ja johtamiseen liittyvissä asioista lisääntyy.
Organisaatiot saavat käyttöönsä uusia toimintamalleja ja työkaluja.
Hankkeen konkreettisena tuloksena syntyy urheiluseuroissa työskentelevien henkilöiden työssä jaksamista tukeva toimintamalli ja sitä tukeva sähköinen sovellus, työn organisoinnin ja johtamisen digitaalinen alusta sekä rekrytointitoimintamalli.
Hankkeessa kehitettävä rekrytointitoimintamalli ja uudenlainen toimintakulttuuri edesauttavat uusien työpaikkojen syntymistä urheilun ja liikunnan osaajille.
Julkaisut
Seuratoiminnan työhyvinvoinnin kehittäminen -hanke (1.3.2020-31.5.2023) on laatinut seuraoppaan, joka sisältää artikkeleita urheiluseurojen työhyvinvoinnin kehittämisen tueksi. Opas tarjoaa toimintamalleja muun muassa työn organisoinnin ja johtamisen sekä toimihenkilöiden hyvinvointi- ja rekrytointiosaamisen kehittämiseen.
Seuraopas – seurahyvinvoinnin työkalupakin aihealueiden valinta ja rajaus perustuu hankkeen kumppanuusseuroille syksyllä 2021 teetetyn hyvinvointikyselyn tuloksiin. Kyselyyn vastanneet urheiluseurojen toimihenkilöt kokivat, että oppaassa käsiteltävien kokonaisuuksien kehittäminen parantaisi heidän hyvinvointia seurassa.
Oppaan kaikki viisi osa-aluetta sisältävät useita itsenäisiä artikkeleita, jotka tarjoavat hankkeen aikana valmistettua sisältöä sekä linkityksiä muihin jo olemassa oleviin materiaaleihin. Oppaaseen voi tutustua yhtenä isona kokonaisuutena tai vaihtoehtoisesti valita omaa urheiluseuraa koskettavat aiheet luettavaksi.
Seuraopas – seurahyvinvoinnin työkalupakki
Päätoteuttaja:
Santasport Lapin Urheiluopisto, Rovaniemen Koulutuskuntayhtymä
Kohderyhmä/kumppanit:
Hankkeen kohderyhmänä on Lapin alueen urheiluseuraorganisaatioiden johto ja urheiluseuroissa työskentelevät henkilöt.
Aikataulu:
1.3.2020 – 31.5.2023
Lisätietoja:
Soili Lehtinen
Projektipäällikkö
soili.lehtinen@santasport.fi, puh. 040 670 6019Rahoituslähteet:
ESR 2014-2020
Kestävää kasvua ja työtä
Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus
Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminenKokonaisbudjetti:
364 600 €
-
Skills4Life - Taidot elämään
Tavoite
Tämän hankkeen yleisenä tavoitteena on luoda perusteltu ja luotettava osaamispohja pitkäjänteiselle ja kestävälle taidon osaamiskeskittymän toiminnalle. Taito-osaamisen lisääntymiseen myötä kehittyvät uudet toimintatavat ja siltä pohjalta mahdollistuvat tulevaisuudessa myös uudet taito-osaamista hyödyntävät palvelu- ja liiketoiminnat.
Lapin amk ja Lapin urheiluopisto Santasport yhteisenä tavoitteena on synnyttää ja kehittää taidon oppimisen osaamiskeskittymä, jolla edistetään liikunnallista elämäntapaa ja elämänhallintaa taitoharjoittelun keinoin. Tähän tavoitteeseen tarvitaan monipuolista hankekokonaisuutta. Tämä hanke tuottaa riittävän syvän ja laajan teoreettisen sekä soveltavan osaamispohjan sekä vahvistaa osaamisen kehittymistä pitkällä aikavälillä sekä luo monipuoliset toimintaverkostot.
Tätä tavoitetta tukevat toimenpiteet ovat:
1) Hankkeen tavoitteena on luoda digitalisaatiota hyödyntävä taidon oppimisen modulaarinen koulutuskokonaisuus
2) Koulutuskokonaisuudesta saadun taidon oppimisen osaamisen jalkauttaminen erilaisiin toimintaympäristöihin
Tulokset
Hankkeen tuloksena syntyy taito-osaamisen koulutuskokonaisuus, joka sisällytetään Lapin ammattikorkeakoulun sekä Lapin korkeakoulukonsernin jatkuvaan opintotarjontaan. Koulutuskokonaisuuden sisällä taito-osaaminen ja -ajattelu on määritelty ja päivitetty nykypäivään ja nykyaikaiseen koulutusmalliin.
Koulutuskokonaisuuden tuottaman osaamisen kautta syntyy Santasport Lapin Urheiluopiston sekä muiden alueen toimijoiden käyttöön uusia mahdollisuuksia kehittää taito-osaamisen liittyviä palvelu- ja liiketoimintaketjuja. Koulutuskokonaisuus sisältöineen on avoimesti saatavilla ja hyödynnettävissä esimerkiksi muiden oppilaitosten ja urheiluopistojen tarjonnassa ja toiminnassa.
Taito-osaamisen koulutuskokonaisuuden suorittaneet voivat työllistyä joko yrittäjinä tai työntekijöinä koulutuskokonaisuudessa saadun erityisosaamisen kautta.
Hankkeessa pilotoitavan koulutuspaketin (30 op) kautta saadun kehittyneen taito-osaamisen ja -ajattelun myötä syntyy mahdollisuus uusiin innovaatioihin ja olemassa olevien palvelujen muokkaamiseen vetovoimaisemmiksi ja vaikuttavammiksi. Teknologiaa ja monitorointia hyödyntämällä olemassa oleva toiminta saa lisäarvoa ja sen vaikuttavuutta voidaan myös paremmin mitata ja perustella. Uusimpien tutkimusten mukaan liikunnan ja liikuntapalveluiden monitorointi eli mittaaminen on uusi mahdollisuus myös terveysliikunnan edistämisessä (Liikunta ja Tiede 2018).
Hankkeen koulutuksen myötä saatu osaaminen näkyy huippu-urheiluun liittyvissä palveluissa muun muassa lisääntyneenä palveluiden kysyntänä. Esimerkkinä vaikka se, että entistä useampi jalkapallojoukkue tulee Rovaniemelle leireilemään ja saamaan koulutusta ja mittauksia jalkapallon pelaamiseen liittyvissä taitotekijöissä. Luontoliikuntamatkailupalveluissa se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että palvelun tuottamia fysiologisia vasteita mitataan ja monitoroidaan ja tämän kautta palvelun vetovoimaisuus kasvaa.
Koulutus:
Liikunnanohjaajakoulutus
Osaamisryhmä:
Vastuulliset palvelut
Päätoteuttaja:
Lapin ammattikorkeakoulu Oy
Yhteistyökumppanit:
Santasport Lapin Urheiluopisto
Aikataulu:
1.3.2019 – 30.9.2021
Lisätietoja:
Petteri Pohja
Rahoituslähteet:
ESR 2014-2020
Kokonaisbudjetti:
323 670 €
-
SportBusinessLapland
Tavoite
SportBusinessLapland-hankkeen lähtökohtana oli Lapin alueen liikunta-alan organisaatioiden ja palveluntuottajien tunnistama osaamisvaje koskien urheiluliiketoiminnan osaamista. Toimijoiden esittämän koulutustarpeen myötä, tuensaajat lähtivät yhteistyössä hakemaan ratkaisuja urheiluliiketoiminnan osaamisen vahvistamiseksi. Lähtökohtana oli tarjota konkreettisia työkaluja toiminnan tehostamiseksi ja uudistamiseksi.
Hankkeen kehittämistavoitteena oli vahvistaa liikunta- ja urheiluliiketoiminnan osaamista ainutlaatuisessa toimintaympäristössä edistäen työllistymistä ja alueen elinkeinotoimintaa. Välitön tavoite oli kehittää pysyvä 60 opintopisteen urheiluliiketoiminnan kansainvälinen koulutuskokonaisuus työelämän tarpeisiin Lapin eri asteen koulutusorganisaatioiden tarjoamana.Tulokset
Hankkeen aluksi keskityttiin selvittämään Lapin liikunta- ja urheilutoimijoiden urheiluliiketoiminnan osaamistarpeita niin johtamisen, myynnin, markkinoinnin ja viestinnän, talouden, juridiikan kuin tapahtumajärjestämisen osalta.
Osaamistarpeiden määrittämisen myötä, suunniteltiin 60 opintopisteen laajuinen AMK-tasoinen Sport Business Lapland -koulutuskokonaisuus. Koulutuskokonaisuus muodostuu yhteensä 12:sta opintojaksosta sisältäen laaja-alaisesti markkinoinnin ja myynnin, talouden, juridiikan ja johtamisen teemoja.
Sport Business Lapland -koulutuskokonaisuudesta pilotoitiin 6 opintojaksoa: Urheilijasta brändiksi, Vastuullinen valmentaminen, Toiminnan johtamisen ajankohtaiset taloushaasteet, Markkinoi ja myy urheilua somessa, Urheilutoiminnan verotus ja kannattavuus sekä Työyhteisön johtaminen hyvässä seurassa. Opintojaksojen lisäksi suunniteltiin AMK-opintojen pilotointina täysin ajasta ja paikasta riippumaton MOOC-verkkokurssi. Verkkokurssin sisällöt on suunniteltu antamaan yleiskuva liiketoiminnasta liikunnan ja urheilun parissa. Opintojaksoja sijoitettiin soveltuvin osion liikunnan ja vapaa-ajan sekä liiketalouden koulutusten opetussuunnitelmiin. Hankkeen aikana suunniteltiin, miten opintojaksot tulevat kokonaisuudessaan sijoittumaan AMKin tutkintokoulutuksiin sekä erikseen tarjottaviin opintoihin.
Tämän lisäksi on suunniteltu Urheiluliiketoiminnan Urheilu ammattina -koulutuspaketti eri oppilaitosten (2.aste) urheileville opiskelijoille sekä koulutusmateriaalia toisen asteen ammatillisen peruskoulutuksen sekä lukiokoulutuksen opintoihin soveltuvaksi palvelemaan ensisijaisesti urheilevia opiskelijoita.
Hankkeessa pilotoitiin myös kolme lyhytkoulutusta, joita on sisällytetty Rovaniemen toisen asteen oppilaitosten uusiin opetussuunnitelmiin: Urheiluseuran verkkosivut toimintojen kokoajana, Uusi normaali tapahtumajärjestämisessä sekä Urheilijabrändin kehittäminen.
Hankkeen luotiin korkeakoulujen kansainvälinen urheiluliiketoiminnan substanssiverkosto. Kyseisen verkoston tavoitteena on myös hankkeen jälkeen vahvistaa urheiluliiketoiminnan osaamista, löytää uusia avauksia ja kontakteja urheiluliiketoiminnan koulutuksen ja TKI-toiminnan ympärille jatkuvan kehittämisen tueksi. Verkostoon kuuluvat Lapin AMKin lisäksi yhteistyökumppanit Skotlannista, Englannista, Espanjasta ja USA:sta (Alabamasta & New Jerseystä).
Korkeakouluorganisaatioiden henkilöstöä kohtautettiin kansainvälisissä verkostotapaamissa, jonka tuloksena vahvistettiin hanketoimijoiden osaamista tietotaidon vaihdannan myötä sekä käynnistettiin kansainvälisen urheiluliiketoiminnan yhteistoteutuksen suunnittelu. Yhteistyössä kumppaneiden kanssa toteuttiin Global Sport Environments -webinaari. Näin ollen Lapin ammattikorkeakoulu on matkalla kohti profiloitumista kansalliseksi ja kansainväliseksi urheiluliiketoiminnan osaamiskeskittymäksi.
Hankkeen voidaan todeta vahvistaneen urheiluliiketoiminnan osaamista ainutlaatuisessa toimintaympäristössä. Urheiluliiketoiminnan koulutuksen kehittämistyö jatkuu hankkeen jälkeen eri toimenpitein. Hankkeessa tunnistettu tarve urheilu- ja liikuntatoimijoiden liiketoiminnan osaamisen kehittämiselle on huomioitu Lapin AMKin strategisissa linjauksissa, jonka mukaisesti Vastuulliset palvelut -osaamisryhmän yksi osaamisprofiileista keskittyy urheiluliiketoiminnan saralle. Näin ollen hankkeen jälkeen tullaan rakentamaan urheiluliiketoiminnan korkeakouludiplomi täydennyskoulutuskokonaisuudeksi sekä englanninkielinen tutkintokoulutus. Hankkeen jälkeen jatketaan myös 2. asteen ja vapaan sivistystyön koulutussisältöjen suunnittelua ja toteutusta.
Julkaisut
Tutustu alta hankkeen kautta syntyneisiin koulutussisältöihin.
SantaSportin sport Business Lapland -Koulutussisällöt
Päätoteuttaja:
Lapin ammattikorkeakoulu Oy
Yhteistyökumppanit:
Santasport Lapin Urheiluopisto
Aikataulu:
1.11.2019 – 31.8.2022
Lisätietoja:
Jenni Kemi
Projektipäällikkö, Lapin AMKJarkko Komulainen
Projektiasiantuntija
jarkko.komulainen@santasport.fi, puh. 040 032 1020Rahoituslähteet:
ESR 2014-2020
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet/SDG tavoitteet:
04. Hyvä koulutus
Kokonaisbudjetti:
303 726 €
-
Uusi normaali urheilu- ja liikuntapalveluiden toimintaympäristöissä – turvallisuuden palvelumuotoiluratkaisut
Kuvaus
Tarve Uusi normaali -toimintamallille urheilu- ja liikuntatilojen toimintaympäristössä järjestettäville liikunnan ja urheilun päivittäispalveluille ja -tapahtumille on syntynyt koronapandemian seurauksena. Koronarajoitusten ja julkisten liikuntatilojen sulkemisen myötä monet sisäurheilu- ja liikuntalajit, palveluntarjoajat sekä asiakkaat ovat olleet vaikeuksissa ja liikunta-alan ammatinharjoittaminen sekä harrastaminen on ollut lähes mahdotonta sulkutilan aikana.
Tavoite
Tavoitteena on luoda yksiin kansiin puristettu viranomaisten hyväksymä Uusi normaali -toimintamalli, jossa on esitetty ratkaisut ja mallit, miten urheilun ja liikunnan päivittäispalvelut ja -tapahtumat voidaan toteuttaa turvallisessa toimintaympäristössä. Uusi normaali -toimintamallissa kuvataan ja parannetaan urheilun ja liikunnan päivittäispalveluiden ja -tapahtumien kokonaisvaltaista turvallisuutta palvelumuotoilun keinoin. Toimintamallin tarkoitus on turvata alan kehittyminen, kasvu ja työllisyys poikkeusolosuhteista huolimatta.
Toimenpiteet
Uusi normaali -toimintamalli toteutetaan turvallisuuslähtöisellä palvelumuotoilulla, jonka avulla mahdollisestaan urheilu- ja liikuntapalveluiden sopeutuminen koronan tai jonkun muun vastaavan poikkeusolot aiheuttavaan tilanteeseen. Työpajatyöskentelyyn kootaan operatiivisesta toiminnasta vastaavat työntekijät ja toimijat sekä säädöksistä määräävät eri viranomaiset, jonka pohjalta luodaan liikunta- ja urheilutoimintaympäristöihin soveltuva toimintaohjeisto. Toimintaohjeisto testataan ja viedään kohti käytäntöä toteuttamalla kolme erilaista pilotointikokeilua urheilun ja liikunnan päivittäispalveluissa sekä -tapahtumissa.
Hankkeen lopputuotos, Uusi normaali -toimintamalli, soveltuu käytettäväksi kaikkialle Suomeen julkisiin tai yksityisiin liikuntapalveluihin ja -tiloihin. Hanke edistää alueen liikuntaelinkeinoja koronaviruspandemian aiheuttamista haitoista toipumisessa.
Julkaisut
Ohjeisto esittelee terveysturvalliset käytännön ratkaisut ja mallit, jotka soveltuvat niin julkisiin kuin yksityisiin liikuntatiloihin, -tapahtumiin ja –palveluihin. Ohjeistosta löydät päivittyvät linkit koronavirustilanteeseen ja alueellisiin suosituksiin.
Uusi Normaali toimintaohjeisto on luotu Santasport Lapin Urheiluopiston toteuttamassa Turvallinen urheilu ja liikunta –hankkeessa, keväällä 2021. Ohjeiston hyviä käytänteitä ja ratkaisuja varten on kuultu monipuolisesti liikunta-alan toimijoita, palveluiden ja tapahtumien järjestäjiä sekä asiantuntijoita ja Lapin alueen terveysviranomaisia.
Ohjeiston ratkaisuja ja malleja tulee tulkita ja soveltaa aina tilannekohtaisesti suhteessa organisaatiokohtaisiin erityispiirteisiin sekä kansallisiin ja alueellisiin viranomaisohjeistuksiin. Ohjeiston ulkoasusta vastaa Muotoilutoimisto Arctic Factory.
Uusi Normaali urheilu- ja liikuntapalveluiden toimintaympäristöissä – turvallisuuden palvelumuotoilu ratkaisut –hanke, 1.1.2021 – 30.6.2021. Lapin Liiton myöntämä Maakunnan omaehtoisen kehittämisen (AKKE) -rahoitus.
Lataa Uusi normaali -toimintaohjeisto
Päätoteuttaja:
Santasport Lapin Urheiluopisto
Kohderyhmä:
Rovaniemen ja Lapin alueen yksityiset sekä julkiset liikunta-alan toimijat, jotka järjestävät urheilu- ja liikuntatapahtumia sekä päivittäistoimintoja.
Aikataulu:
1.1.2021 – 30.6.2021
Lisätietoja:
Krista Skantz
ProjektipäällikköHeikki Keskitalo
Kehityspäällikkö, asiantuntija
heikki.keskitalo@santasport.fi, puh. 040 737 9059Rahoituslähteet:
Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitus, Lapin Liitto
Kokonaisbudjetti:
59 200 €