Liikunnanohjauksen perustutkinto

Tutkintonimike on liikuntaneuvoja (180 osp)

Liikunnanohjauksen perustutkinnon suorittanut voi toimia liikunnanohjaajana julkisen hallinnon, liikuntajärjestöjen ja yksityisen sektorin tarjoamissa liikunnan ja vapaa-ajan ohjaustehtävissä. Liikuntaneuvoja pääsee työskentelemään ihmisten parissa erilaisten harrastusmahdollisuuksien keskellä.

Tutkintoinfo

 • Tietoa koulutuksesta

  Toisen asteen ammatillinen koulutus tarjoaa laaja-alaisen näkemyksen liikunnan ja vapaa-ajan ohjaustehtävistä. Opiskelija saa käytännönläheisiä tietoja ja taitoja liikunnan eri osa-alueilta ja oppii suunnittelemaan sekä toteuttamaan liikunnallisia kokonaisuuksia erilaisille kohderyhmille.

  Opiskelijoillamme on myös mahdollisuus osallistua erilaisiin kansainvälisiin huippu-urheilun projekteihin opintojensa aikana. Tutkinto sisältää vähintään 35 osp työssäoppimista. Ammatillinen perustutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin.

 • Kenelle koulutus sopii?

  Toisen asteen koulutuksen voi suorittaa joko ammatillisena koulutuksena tai halutessasi myös lukio-opintomahdollisuutena.

  Lukion tai toisen ammatillisen koulutuksen suorittaneilla on mahdollisuus suorittaa koulutus tiivistetysti noin 1,5 vuodessa.

 • Yhteishaku

  Toisen asteen yhteishaku 22.2.–22.3.2022 klo 15:00. Haku opintopolku.fi -palvelussa.

  Yhteishaku on tarkoitettu peruskoulun päättäville. Jos olet päättänyt peruskoulun jo aiemmin, voit hakea yhteishaussa. Mikäli olet jo suorittanut aiemmin jonkin ammatillisen perustutkinnon, lukion tai muun tutkinnon opintoja, jatkuva haku on sinua varten.

 • Jatkuva haku / Muut hakijat

  Lukion, ammatillisen perustutkinnon tai muita tutkintoja suorittaneet henkilöt voivat hakea suoraan oppilaitokseen sähköisellä hakulomakkeella jatkuvassa haussa. Jatkuvassa haussa varsinaista rajattua hakuaikaa ei ole, joten koulutukseen voi hakea koska tahansa. Hakulomakkeet löytyvät jokaisen koulutusohjelman omalta sivulta.

 • Pääsy- ja soveltuvuuskoe

  Pääsy- ja soveltuvuuskoe muodostuu osista, jotka mittaavat liikunnallisuutta, alalle soveltuvuutta, sosiaalisuutta sekä itsensä ilmaisemista. Hyväksytystä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta hakija voi saada 0-10 pistettä.

  Pääsy- ja soveltuvuuskokeet 2022
  • 16.5.2022
  • 15.8.2022
  • 12.9.2022
 • Opiskelun kustannukset

  Liikunnanohjauksen perustutkintoa suorittavat opiskelijat saavat maksuttoman opetuksen, ateriat sekä majoituksen opetussuunnitelman mukaisilta päiviltä.

  Asuntola sijaitsee urheiluopiston pihapiirissä. Huoneet ovat kahden hengen soluasuntoja, joiden peruskalustukseen kuuluu pöytä, tuoli, vuode, jääkaappi sekä televisio. Kaikissa huoneissa on myös oma kylpyhuone. Keittiö sijaitsee asuntolan yhteisissä tiloissa. Opiston alueella on maksuton WiFi-yhteys.

  Viikonloppuasuminen ja -ruokailu ovat maksullisia. Mikäli opiskelija tarvitsee huoneen käyttöön myös viikonloppuisin, laaditaan kirjallinen vuokrasopimus. Vuokra on 530,00 €/lukukausi, joka laskutetaan 1-3 erässä. Vuokrasopimukset tehdään elo-, syyskuun aikana, joten opiskelijalla on mahdollisuus tutustua asuntolassa asumiseen elokuun ajan. Opiskelijalla on mahdollisuus asua myös oppilaitoksen ulkopuolella omalla kustannuksella.

  Kustannuksia opiskelijalle tulee opiskelumateriaalista, välineiden ja oppikirjojen hankinnasta, opintomatkoista sekä valinnaisaineiden mahdollisista lisäkustannuksista.

  Opiskelijalla on mahdollisuus saada valtion opintotukea. Tutkinnon suorittaminen mahdollistaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.

 • Työtehtäviä, joissa tutkinnon suorittanut voi toimia

  Liikuntaneuvojat työskentelevät liikunnanohjaajina, liikuntaneuvojina, ryhmäliikunnan ohjaajina, kuntosaliohjaajina, uimavalvojina, soveltavan liikunnan ohjaajina, työhyvinvoinnin edistäjinä, valmentajina, iltapäivätoiminnan ohjaajina, liikunnallisten elämyspalvelujen ohjaajina ja tuottajina sekä personal trainereina.

  Tyypillisiä työympäristöjä ovat esimerkiksi kuntien liikuntatoimet, kuntokeskukset, uimahallit, urheiluseurat ja -järjestöt, urheiluopistot, yritykset ja muut liikuntapalveluja tuottavat organisaatiot.

  Yhä useammat liikunnan ammattilaiset ovat myös ryhtyneet yksityisyrittäjiksi ja tarjoavat näin osaamistaan konsultointipalvelujen kautta.

 • Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset

  Opetushallitus on hyväksynyt ammatillisiin perustutkintoihin ja joihinkin ammatillisiin näyttötutkintoihin vaikuttavasta opiskeluun soveltumattomuuden ratkaisuista (SORA).

  Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot, joihin SORA-lainsäädäntö vaikuttaa, on lueteltu SORA-määräyksessä 23.12.2011 nro 39/011/2011. Määräykset ovat voimassa 1.1.2012 alkaen toistaiseksi.

 • Urheilijoille – Lapin urheiluakatemia

  Liikunnanohjauksen perustutkintoon hakevalla urheilijalla on mahdollisuus samalla hakeutua Lapin urheiluakatemiaan. Tälle urheilijan polulle pyrkivän on liikunnanohjauksen tutkintoon haun yhteydessä vastattava erillisiin urheilijan lisäkysymyksiin, jotka aukeavat hakukohteiden alle automaattisesti Opintopolku -palvelussa.

  Lisätietoja urheiluakatemiasta

 • Huippu-urheilijan LPT

  Huippu-urheilua tukeva koulutuspolku on tarkoitettu ensisijaisesti omassa lajissaan oleville ikäluokkansa huipuille, jotka elävät tärkeitä vuosia huippu-urheilijaksi kasvamisessa. Tutkinto suoritetaan joustavasti harjoittelun ja kilpailutoiminnan ehdoilla. Katso lisää huippu-urheilijan LPT:stä alla olevasta linkistä.

  Lisätietoja koulutuksesta

Jatkuva haku

Haku päättyy 31.12.2022.

Hae koulutukseen

Lisätiedot


Taina Tuomitie

Opintosihteeri

education@santasport.fi

Puh. 040 710 6346


Jaa sivu eteenpäin

Opiskelijalle

Tälle sivulle on kerätty tietoa toisen asteen ammatillisiin koulutuksiin hakemisesta sekä Santasport Lapin Urheiluopistolla opiskeleville hyödyllisiä linkkejä.