Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto

Tutkintonimike on nuoriso- ja yhteisöohjaaja (180 osp)

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto on toisen asteen ammatillinen perustutkinto. Nuoriso- ja yhteisöohjaaja tekee työtä kasvatus- ja ohjausalalla eri-ikäisten ihmisten parissa.

Tutkintoinfo

 • Tietoa koulutuksesta

  Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto koostuu pakollisista ammatillisista tutkinnon osista (110 osp), valinnaisista tutkinnon osista (35 osp) sekä yhteisistä tutkinnon osista (35 osp).

  Työtä tehdään yleensä kunnan, kansalaisjärjestön tai yksityisen yrityksen palveluksessa tai itsenäisenä ammatinharjoittajana. Työtä tehdään usein yhteistyössä kodin, koulun, sosiaalitoimen ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

  Lue lisää opintopolusta

 • Kenelle koulutus sopii?

  Nuoriso- ja yhteisöohjaajalta vaaditaan vastuullisuutta, luotettavuutta, sosiaalista herkkyyttä sekä motivointi- ja empatiakykyä.

  Nuoriso- ja yhteisöohjaaja osaa innostaa, ohjata, motivoida ja kasvattaa sekä järjestää tavoitteellista ja elämyksiä tuottavaa toimintaa. Tärkeänä tavoitteenasi on yhteisöllisyyden vahvistaminen.

 • Yhteishaku

  Toisen asteen yhteishaku 20.2.-19.3.2024. Haku opintopolku.fi -palvelussa.

  Yhteishaku on tarkoitettu peruskoulun päättäville. Jos olet päättänyt peruskoulun jo aiemmin, voit hakea yhteishaussa. Mikäli olet jo suorittanut aiemmin jonkin ammatillisen perustutkinnon, lukion tai muun tutkinnon opintoja, jatkuva haku on sinua varten.

 • Jatkuva haku / Muut hakijat

  Lukion, ammatillisen perustutkinnon tai muita tutkintoja suorittaneet henkilöt voivat hakea suoraan oppilaitokseen sähköisellä hakulomakkeella jatkuvassa haussa. Jatkuvassa haussa varsinaista rajattua hakuaikaa ei ole, joten koulutukseen voi hakea koska tahansa. Hakulomakkeet löytyvät jokaisen koulutusohjelman omalta sivulta.

 • Pääsy- ja soveltuvuuskoe

  Pääsy- ja soveltuvuuskokeessa arvioidaan

  • Aloitteellisuus ja vastuullisuus 0–3 pistettä
  • Sosiaalisuus ja ilmaisutaito  0–4 pistettä
  • Ongelmanratkaisutaito 0-3 pistettä

  Yhteishaun soveltuvuuskokeet

  • 14.5.2024

  Jatkuvan haun soveltuvuuskokeet

  • 28.11.2023
 • Työtehtäviä, joissa tutkinnon suorittanut voi toimia

  Nuoriso- ja yhteisöohjaajan työpaikkoja voivat olla esimerkiksi nuorisotilat, iltapäiväkerhot, järjestöt tai erilaiset projektit, joissa luodaan mahdollisuuksia eri-ikäisten harrastus- ja vapaa-aikatoiminnalle.

  Alalla painottuvat harrastus- ja toimintamahdollisuuksien ohella nuorten elinolojen kehittäminen sekä yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien turvaaminen sekä niiden laajentaminen.

 • Urheilijoille – Lapin urheiluakatemia

  Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon hakevalla urheilijalla on mahdollisuus samalla hakeutua Lapin urheiluakatemiaan. Tälle urheilulinjalle pyrkivän on kasvatus- ja ohjausalan tutkintoon haun yhteydessä vastattava erillisiin urheilijan lisäkysymyksiin, jotka aukeavat hakukohteiden alle automaattisesti Opintopolku -palvelussa.

  Lisätietoja urheiluAkatemiasta

Jatkuva haku

Lisätiedot


Taina Tuomitie

Opintosihteeri

education@santasport.fi

Puh. 040 710 6346


Jaa sivu eteenpäin

Opiskelijalle

Tälle sivulle on kerätty tietoa toisen asteen ammatillisiin koulutuksiin hakemisesta sekä Santasport Lapin Urheiluopistolla opiskeleville hyödyllisiä linkkejä.