Hyvä ryhmähenki ja valinnanvapaus motivoivat liikunnan koulutuksessa

Liikunnanohjauksen perustutkinto on yksi kolmesta Santasport Lapin Urheiluopistolla tarjottavista toisen asteen ammatillisista koulutuksista. Ensi keväänä liikuntaneuvojaksi valmistuvan Seena Arvion mukaan koulutus mahdollistaa opiskelijalle vapauden kulkea haluamaansa suuntaan yhdessä muiden samanhenkisten opiskelijoiden kanssa.

Liikuntaneuvojaopiskelija Seena Arvio.

Seena Arvio on tyytyväinen Santasportilta saamaansa koulutukseen. Opinnot liikunnanohjauksen perustutkinnossa ovat loppusuoralla.

 

Liikunta on aina ollut lähellä Oulaisista kotoisin olevan Seena Arvion sydäntä ja kipinä siihen, että liikunnasta tulisi joku päivä hänen ammattinsa, syttyi toden teolla edellisen koulutusasteen aikana.

– Yläasteella kun vedin liikuntakerhoja lapsille, niin siinä hoksasi, että liikunnan ohjaaminen voisi hyvinkin olla minun juttuni, Seena muistelee.

Liikuntaneuvojaksi kouluttautuneella on mahdollisuus valmistumisensa jälkeen päästä työskentelemään ihmisten parissa erilaisten harrastusmahdollisuuksien äärellä, joten siinä mielessä Seena löysi kolmisen vuotta sitten oikeaan paikkaan. Rovaniemestä ja Santasportista hän sai tiedon kaveriltaan.

– Mietin aluksi muitakin vaihtoehtoja, mutta Rovaniemi kaupunkina houkutteli enemmän ja kun sain kaverilta hyvät suositukset, niin valitsin tämän, eikä ole tarvinnut yhtään katua.

Viimeistä vuosikurssia Lapin pääkaupungissa suorittava Seena kuvailee itseään käytännönläheiseksi sekä tyypiksi, joka viihtyy luonnossa liikkuen. Kenellekään ei siis pitäisi tulla yllätyksenä, että opiskeluaika Ounasvaaran ympäristössä on kulunut kuin hujauksessa.

– Olen viihtynyt kovasti. Rovaniemi on mukava paikka asua, kun tässä on itse kaupunki, mutta kuitenkin paljon metsää ja muuta luontoa ympärillä. Myös koulutuksen osalta kaikki odotukseni ovat täyttyneet, sillä käytäntöä tässä koulutuksessa on runsaasti.

Vapaat kädet suuntautumiseen

Liikunnanohjauksen perustutkinto tarjoaa laaja-alaisen näkemyksen liikunnan ja vapaa-ajan ohjaustehtävistä, jonka turvin valmistunut osaa ohjata liikuntaa monipuolisesti sekä edistää asiakkaiden liikunnallista elämäntapaa ja hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.

Seena Arvion mukaan opintojen sisältö riippuu pitkälti siitä, mitä valinnaisia sisältökokonaisuuksia haluaa itse opintoihinsa valita, ja mistä alasta liikunta-alalla opiskelija on itse kiinnostunut.

– Esimerkiksi minulla on uimaopettajaksi, ryhmäliikunnan ohjaajaksi ja personal traineriksi ohjaavia opintoja. Niiden lisäksi täällä on mahdollisuus valita vaikkapa luontoliikuntaa, valmentamista ja terveysliikuntaa eli mahdollisuuksia löytyy laidasta laitaan.

– Lisäksi pääsemme osallistumaan erilaisiin projekteihin, joissa pääsee tekemään ihan oikeita töitä. Meidän porukkamme on ollut järjestämässä muun muassa Levin ja Rukan maailmancupeja, Seena mainitsee.

Pohjoispohjanmaalainen nostaakin yhdessä tekemisen isosti esille puhuttaessa opiskeluajan mieleen jääneimmistä muistoista. Ryhmähengen ja ryhmän merkityksen tuleva liikuntaneuvoja on kokenut itselleen erityisen tärkeäksi.

– Opiskelukaverit ovat kaikki samanhenkisiä ja innostumme samoista asioista. Meitä kaikkia yhdistää kiinnostus liikuntaan ja tietynlainen avoimuus, joten vapaa-ajallakin tulee tehtyä yhdessä monenlaisia asioita.

Tulevaisuus liikunnan parissa

Valmistumisen jälkeen Seenan ensisijaisena tähtäimenä päästä opiskelemaan liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakouluun, mutta myös erilaiset liikunnanohjaustyöt sekä tapahtuman järjestämiset kiinnostavat. Sitä ennen hän haluaa rohkaista muita nuoria, joilla opintojen valintavaihe on edessä ensi keväänä.

– Jos haluaa opiskelun olevan käytännönläheistä ja hyvät opiskeluolosuhteet kiinnostavat, niin kannattaa ehdottomasti hakea tänne. Täällä on tosi hyvä ilmapiiri koko oppilaitoksessa ja mikäli haluaa kehittyä myös urheilijana opintojen yhteydessä, niin sekin onnistuu, Seena kertoo viitaten urheiluakatemiamahdollisuuteen.

 

Santasport Lapin Urheiluopisto on Rovaniemellä sijaitseva koulutuksen ja vapaa-ajan keskus, jonka koulutustarjontaan lukeutuu niin ammatillisia peruskoulutuksia kuin erilaisia lisä- ja täydennyskoulutuksiakin. Toisen asteen ammatillisten perustutkintojen osalta Santasportilla on mahdollisuus opiskella liikuntaneuvojan ohella myös tanssijaksi sekä nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

Perustutkinnot


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia