Laajasta lajikirjosta lisäarvoa valmentajan ammattitutkintoon

Santasport Lapin Urheiluopistolla on pitkät perinteet valmentajan ammatti- ja erikoisammattitutkinnoille jo edellisen vuosituhannen puolelta. Koulutuksen läpikäyneistä nimekkäimpiä luotsaajia tänä päivänä ovat varmasti kiekkovalmentajat Kari Jalonen sekä Kai Suikkanen, mutta kaiken kaikkiaan Rovaniemellä on koulutettu vuosien saatossa satoja osaavia ammattivalmentajia niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.

Hannes Hyvönen

Hannes Hyvönen on pitänyt kernaasti opiskelusta valmentajan ammattitutkinnossa. Korona-aikana lähijaksoja on pystytty suorittamaan onnistuneesti myös etänä.

 

Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto on kohdistettu tavoitteellisille seuratason valmentajille, joilta löytyy entuudestaan valmennuskokemusta sekä aikaisempia liikunnan- tai valmennusalan koulutuksia. Nimensä mukaisesti koulutuksesta valmistuu ammattivalmentajia, jotka pystyvät valmistuttuaan toimimaan kilpa- ja huippu-urheilun parissa erilaisissa valmennustehtävissä.

Parhaillaan käynnissä olevan ammattitutkinnon opiskelijajoukosta löytyy muun muassa entinen huippujääkiekkoilija Hannes Hyvönen, jonka tähtäimenä on päästä valmentamaan ammatiksi jääkiekon pääsarjoihin.

– Aika monessa paikassa vaaditaan tämä tutkinto jos haluaa uralla eteenpäin ja haluaa ennen kaikkea ammattivalmentajaksi. Siksi olen nyt täällä, Hannes kertoo.

Kuntovalmentajanakin toiminut Hyvönen kuuluu tällä hetkellä Oulun Kärppien U16-poikien valmennustiimiin, mutta mieli halajaa luotsaamaan isompiin kaukaloihin.

– Nuorten poikien kanssa on mukava touhuta ja meillä on siinä mielessä onnekas tilanne, että meillä on yksi parhaita ikäluokkia Kärpissä pitkään aikaan. He ovat todella motivoituneita, eikä heitä tarvitse kovin hirveästi suostutella harjoittelemaan.

– He ovat kuitenkin vähän nuoria mulle siinä mielessä, mitä tykkäisin valmentaa. Tavoitteeni on tuolla aikuisissa mahdollisimman nopeasti, Hyvönen selvittää tulevaisuuden tavoitteita.

Oppeja lounastunnilta

Viime syksynä valmentajan ammattitutkinnon Santasportilla aloittanut Hyvönen on ollut vaikuttunut koulutuksen sisällöstä ja sen annista kaikkinensa. Erityisen antoisana hän on kokenut muun opiskelijaryhmän, jonka kanssa keskustelu on käynyt kuumana yli lajirajojen.

– Täällä on valmentajia kaikista eri lajeista, joten on mahdollisuus saada hirveästi lisäarvoa ja -tietoa muista lajeista, kun voi kysellä tauoilla ja oppitunneilla kaikkea, mikä kiinnostaa. Olen oppinut tosi paljon pelkästään kyselemällä lounastunneilla, MM-pronssiakin leijonapaidassa voittanut ”Hurja-Hannes” naurahtaa.

Hyvönen laskeskelee, että tämänhetkisestä joukosta löytyy ainakin motocrossaajaa, golffaria, painonnostajaa sekä triathlonistia. Näin ollen keskusteluakin käydään hyvin erilaisista näkökulmista.

Omalla pelaajaurallaan Hyvönen pääsi toimimaan noin 140 eri ammattivalmentajan kanssa, joten näkemystä siihen, millainen valmentaja oululainen itse haluaa tai ei halua olla, on karttunut matkan varrella runsaasti.

– Mulle valmentajana sen pelaajan henkinen hyvinvointi ja itseluottamus ovat ykkösasioita, ja niihin haluan panostaa paljon, sillä ne vievät pitkälle. Sitten tulee fyysiset ominaisuudet ja muut asiat perässä.

– Haluan, että sillä urheilijalla on mun alaisuudessa hyvä ja hauska olla, ja on sellainen motivoitunut halu tulla aina innoissaan aamulla treeneihin. Jos siihen tavoitteeseen pääsen, niin tulee varmasti hyvää tulostakin, Hyvönen pohtii.

Juuso Toivola

Kouluttaja Juuso Toivolan mukaan ammattitutkinnossa pystytään huomioimaan yksilön tarpeet erittäin hyvin.

Yksilöllistä koulutusta

Pääkouluttajana valmentajan ammattitutkinnossa toimiva Juuso Toivola pitää laajaa lajikirjoa rikkautena ja kertoo korostaen, että koulutuksessa huomioidaan kokonaisvaltainen valmennusnäkökulma niin joukkue- ja yksilölajeissa kuin ravintovalmennuksessakin.

– Palautteiden perusteella olennaisesti merkittävänä asiana on noussut esille jokaisen valmentajan henkilökohtainen sparraaminen, omien tarpeiden huomioiminen sekä palautteen saaminen omasta valmennustyöstä tutkinnon perusteisiin suhteutettuna, Toivola kertoo opiskelijoiden kokemuksista.

Valmentajan ammattitutkintoon valmistava koulutus kestää noin vuoden verran ja se toteutetaan neljän päivän mittaisina lähijaksoina, joiden sisällöt tukevat vaadittavia tutkintotehtäviä. Lähijaksojen lisäksi valmentajien käytännön valmennustyötä seurataan koulutuksen järjestäjän sekä valmentajalle nimettävän työelämän edustajan toimesta.

Seuraava koulutus on alkamassa elokuun alussa ja haku sinne on käynnissä toukokuun loppuun saakka.

Valmentajan ammattitutkinto


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia