Lajin kasvu rovaniemeläisen taitoluistelun tavoitteena - "Perustat ovat kunnossa"

Valmennuskeskusyhteistyö urheiluseuran ja Santasportin välillä on mahdollistanut taitoluistelun kasvun ja kehityksen viimeisten vuosien aikana Rovaniemellä. Urheiluopiston perustehtävä ohjaa edistämään lajin kasvua myös tulevaisuudessa.

Rovaniemen Taitoluistelijoiden puheenjohtaja Antti Hietakangas (vas.), Santasportin valmennuskeskuspäällikkö Eero Hietanen sekä yhteispalkatut valmentajat Anu Piltonen ja Elina Niskajärvi kokoontuivat Lappi Areenalle tilannekatsaukseen. Katsauksen perusteella rovaniemeläinen taitoluistelu on ottanut harppauksia eteenpäin.

 

Rovaniemen Taitoluistelijat on rakentanut pohjia kestävälle ja menestyvälle taitoluistelutoiminnalle jo vuosia. Lähempänä seuran perustamisvuotta (2004) aloittaneet luistelijat kolkuttelevat tänä päivänä SM-tason portteja, mikä osaltaan kertoo rovaniemeläisseuran kehittyneestä ja pitkäjänteisestä työstä.

– Voidaan sanoa perustojen olevan nyt siltä osin kunnossa, että voimme lähteä tulevaisuudessa kasvattamaan luistelijoita systemaattisesti ihan pienestä pitäen. Vanhemmat ikäluokat ovat totta kai kehittyneet tässä seuran mukana, mutta etenemispolku ei heillä ole varmasti ollut niin ideaali tai selkeä, mitä se on tuleville luistelijoille, yksinluistelun päävalmentaja Anu Piltonen toteaa.

RoiTan puheenjohtaja Antti Hietakankaan mukaan kehitysaskeleet pienelle seuralle olisivat olleet yksin mahdottomat ottaa, mutta yhteisvoimin toimintaa on saatu kehitettyä tavoitellulle tasolle. Yhteisvoimista puhuttaessa Hietakangas viittaa Santasport Lapin Urheiluopistoon, joka on ollut mukana edistämässä taitoluistelun kehitystä Rovaniemellä jo kymmenen vuoden ajan.

– Santasport-yhteistyöllä on valtava merkitys seuralle. Ilman tätä yhteistyötä seura ei olisi tällä hetkellä sellaisella tasolla kuin se nyt on, eikä varmaan ole tulevaisuudessakaan. Santasport on eittämättä merkittävin kumppani toiminnassamme, Hietakangas täsmentää.

Valmennuskeskuksena Santasportille erilaiset laji- ja seurayhteistyöt ovat yleisiä. Valmennuskeskuspäällikkö Eero Hietasen mukaan taitoluistelunkin kohdalla kyse on urheiluopistoille annettujen perustehtävien hoitamisesta.

– Santasport on toteuttamassa urheiluopistojen perustehtävää, johon kuuluu urheilun ja liikunnan edistäminen. Haluamme olla mukana siinä eri lajeissa. Taitoluistelu on kasvanut Rovaniemellä vuodesta 2009 ja tietyllä tavalla myös vakiintunut ja asemoitunut tietylle tasolle täällä paikallisesti.

– Intressimme on, että taitoluistelu kasvaa Rovaniemellä lajina myös tulevaisuudessa, Hietanen lisää.

Töitä yhteisen tavoitteen eteen

Yksi konkreettinen esimerkki valmennuskeskusyhteistyöstä on se, että seura ja Santasport ovat pystyneet palkkaamaan yhdessä kaksi täysipäiväistä työntekijää. Järjestely on molempia osapuolia hyödyttävä.

– Yhteispalkkaukset muodostavat yleisesti ottaen win-win -tilanteen, jossa kummallakaan ei varmasti olisi yksin paukkuja palkata työntekijöitä, mutta kun yhdistetään voimat ja tehdään yhteistyötä, niin se hyödyttää molempia osapuolia, Hietanen kertoo.

Hietakangas näkee Hietasen tapaan yhteispalkkauksissa selkeitä synergiaetuja, kun työntekijöiden –  tässä tapauksessa valmentajien – ei tarvitse miettiä, kummalle taholle töitään tekevät. Tavoite on yhteinen.

– Joku saattaisi ajatella, etteikö olisi yksinkertaisempaa palkata seuralle oma valmentaja ja opistolle oma. Meillä molemmilla on kuitenkin sekä yksin- että muodostelmaluistelut lajivalikoimassa, joihin tarvitaan omat päävalmentajat. Vielä kun asioita halutaan viedä samaan suuntaan, niin tällaisen järjestelyn kautta kumpainenkin pystyy keskittymään siihen omaan erikoisosaamiseensa, Hietakangas selvittää.

Piltosen vastatessa yksinluistelusta, ovat rovaniemeläiset muodostelmaluistelijat puolestaan Elina Niskajärven näpeissä. Kilpailevia muodostelmaluistelijoita Rovaniemeltä löytyy tällä hetkellä noin sata kappaletta, mikä on Suomen pohjoisimmalle taitoluisteluseuralle tähänastinen ennätys.

Luistelijamäärä muodostelmapuolella on kovassa nousussa, minkä vuoksi joukkueitakin löytyy jo kaiken ikäisille ja tasoisille luistelijoille lapsista aikuisiin.

– Kuusi vuotta sitten meillä oli vielä kaksi joukkuetta, mutta nyt meillä on viisi. Melkeinpä joka vuosi on saatu yksi uusi joukkue perustettua lisää. Yksi joukkueista on saatu nostettua jo SM-tasollekin, Niskajärvi mainitsee muodostelmaluistelubuumia hehkuttaen.

Yksinluistelun kohdalla vastaavasta buumista ei voida vielä puhua pienen massan vuoksi, mutta Piltonen on tyytyväinen siihen, kuinka luistelijoiden taso on kehittynyt vuosien varrella huomattavasti.

– Nykyään se on vakio, että meillä on kansallisen tason yksinluistelijoita, mikä ei ollut itsestään selvyys vielä muutama vuosi sitten. Hyvin rakennetun perustan myötä pystymme kasvattamaan sekä kansallisen tason että SM-tason luistelijoita.

– Suurimpana haasteena meillä on saada nuorempia harrastajia lajin pariin. Kilpailevia yksinluistelijoita Rovaniemellä on tällä hetkellä 30, Piltonen kertoo.

Oheisharjoittelumahdollisuudet samassa pihapiirissä

Rovaniemen Taitoluistelijoiden ja Santasportin monimuotoinen yhteistyö näkyy myös kaikissa koulutus-, tapahtuma- sekä leiritoiminnoissa. Valmennuskeskusyhteistyö on mahdollistanut paitsi lajin huippuammattilaisten vierailuja Rovaniemellä, myös yläkoululeiritykset sekä arkeen kuuluvat oheisharjoittelumahdollisuudet.

– Meillä luistelijat käyvät fysiikka- ja taitoharjoituksissa Santasportilla viikoittain. Lisäksi on ollut tanssiharjoituksia, mikä on kaikkinensa tosi kova juttu, kun saadaan asiantuntija-apua näihin oheisharjoitteisiin opistolta, Piltonen kiittelee.

Yksin- ja muodostelmaluistelijoiden lisäksi RoiTan toiminnassa on mukana noin 70 luistelukoululaista ja eri kehitysryhmiin kuuluvaa luistelijaa. Seuran puheenjohtaja näkee tulevaisuuden valoisana.

– Taitoluistelutoiminta on saatu yhteistyöllä ja fiksuilla ratkaisuilla rakennettua entistä laadukkaammaksi tulevia junioreita ajatellen. Siltä pohjalta on hyvä lähteä kasvattamaan uutta sukupolvea, Hietakangas päättää.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia