Lasse Hoikka – Selkä kuntoon pilateksen opein

Tervolalaislähtöinen iskelmälaulaja Lasse Hoikka selätti ilkeät selkävaivat säännöllisellä pilatesharjoittelulla Santasport Lapin Urheiluopistolla. Kysyimme Lasselta kolmen kysymyksen kautta, kuinka hän on kokenut pilateksen muuttaneen oloa arjessa ja vapaa-ajalla.

Mies harjoittelee pilatesta

Laulaja Lasse Hoikka kuuluu rovaniemeläisen iskelmäyhtye Souvareiden perustajajäseniin. Pilateksesta on ollut apua myös keikkatyössä.

Haastattelussa Lasse Hoikka

Minkä vuoksi ja miten aloitit pilatesharjoittelun?

–Selkävaivani pahenivat viime syksynä ja lannerangassani todettiin välilevyn pullistuma sekä hermotulehdus. Tuikkiva kipu säteili jalkoihin ja alaselkään. Kun kipu saatiin hallintaan, otin käyttöön ”liike on lääke” -menetelmän. Aluksi kävin fysioterapeutti Pasi Lambackan luona ja sieltä siirryin useiden suositusten kannustamana pilatesohjaaja Saara Virenin yksityistunnille.

Miten olet kokenut pilateksen harjoittelun?

–Kuntouttava pilates tuntui välittömästi hyvältä selässäni. Saara teetti turvallisia ja yksilöllisiä harjoitteita, jotka olivat alussa tarpeeksi helppoja, toivat liikkuvuutta rankaan sekä helpottivat oloa. Pikkuhiljaa siirryimme laitteelle, joka toi taas uusia ulottuvuuksia ja vahvisti rangan tukilihaksia. Laiteharjoittelusta tulikin suosikkini.

–Myönnän, että minulla oli hieman ennakkoasenteita pilatesharjoittelusta. Vuoden kokemuksen perusteella voin kuitenkin suositella sitä kaikille. Erityisesti yksilöllistä harjoittelua ja siitä pikkuhiljaa siirtymistä pienryhmätunneille.

Miten pilates on muuttanut elämääsi arjessa, työssä ja vapaa-ajalla?

–Pilateksen myötä olen ymmärtänyt keskivartalon tuen merkityksen. Työssäni nostelen painavia keikkakamoja hankalissa asennoissa ja usein vieläpä kiertoliike mukana. Tuki on nyt siirtynyt käytäntöön eli roudaus sujuu tätä nykyään helposti.

–Hengitystekniikkani on parantunut ja tukilihasten vahvistuessa laulaminen on helpompaa – tämä on ollut ilo huomata. Vapaa-ajan harrastuksissani metsästäessä sekä purojen varsilla kalastellessa keskivartalotuesta on tullut automaattista ja se helpottaa liikkumista epätasaisissakin maastoissa, vaikka rinkka olisi selässä.

–Saaran pilatestuntien välissä treenaan itse opittuja liikkeitä useamman kerran viikossa, sillä koen niistä helpotuksen heti erilaisiin jumeihin. Enkä halua samaan jamaan kuin viime syksynä.

Mies harjoittelee laitepilatesta

Näyte Lasse Hoikan jalkatyöskentelystä laitepilateksessa.

Tietoa pilateksesta

Pilates on saksalais-amerikkalaisen Joseph H. Pilateksen luoma harjoitusmenetelmä, joka kehittää voimaa, liikkuvuutta sekä motorisia taitoja monipuolisesti. Harjoittelussa käytetään jousivastuksilla toimivia laitteita ja osa harjoituksista tehdään matolla, käyttäen vastuksena kehon omaa painoa.

Pilatesta voidaan harjoittaa niin yksilöohjauksena kuin pienryhmissäkin. Harjoitusmuoto sopii kaikille, olipa kyseessä kuntoilija, kuntoutuja tai huippu-urheilija. Harjoitteet ja tapa harjoitella mietitään aina yksilön tarpeiden mukaan.

Santasport Lapin Urheiluopisto on toistaiseksi ainoa urheiluopisto Suomessa, joka tarjoaa mahdollisuuden harjoitella pilateslaitteilla.

Tutustu pilatekseen


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia