Leijonaruoriin siirtyvältä Juuso Toivolalta inspiroivat jäähyväiset

Neljäntoista vuoden ajan valmentajia Santasport Lapin Urheiluopistolla kouluttanut Juuso Toivola aloittaa huhtikuun alussa virallisesti naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana. Kesken Pekingin olympialaisten vastuuseen noussut Toivola jakoi toistaiseksi viimeiset oppinsa ammattitutkintolaisille Rovaniemellä.

Juuso Toivola

Juuso Toivola astui toistaiseksi viimeistä kertaa valmentajan ammattitutkintoa opiskelevien eteen Santasportilla.

 

Jos Juuso Toivolalta kysytään, on valmentaminen parhaimmillaan tarinankerrontaa sekä osaamisen jakamista, joiden avulla muut valmentajat – nykyiset ja tulevat – voivat linkittää asioita omaan toimintaansa. Tässä tapauksessa puhutaan usein sparrauksesta tai mentoroinnista, jonka keskeisenä tavoitteena on auttaa löytämään uusia ideoita ja näkökulmia sekä tukea valmentajan ammatillista kasvua.

Santasportilla opiskelijaväki kokoontui kuulemaan oman mentorinsa viimeistä luentoa, jonka aiheena oli isoja oppeja ja käänteitä tarjonnut helmikuinen Pekingin olympiamatka. Matka, jonka aikana valmentajalle olennainen taito, itsensä johtaminen korostui ensimmäistä kertaa.

Stressiä siellä, koronaa täällä

Olympialaisiin valmistautuminen on pitkä prosessi, jota varten tehdään vuosia töitä, ja kisojen lähestyessä niitä odotetaan vähintäänkin yhtä ponnekkaasti. Urheilijoiden ja taustahenkilöiden kohdalla kaiken soisi tällöin sujuvan nappiin ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä.

Toivolan mukaan isosti odotettuihin kisoihin valmistautuminen oli kuitenkin kaikkea muuta kuin yksinkertaista, lähtien aina joukkueen kokoontumishetkestä koti-Suomessa. Pääosaa stressinaiheuttajissa näytteli tietysti korona, jonka vuoksi järjesteltävää riitti sekä karanteenikäytäntöjen, testauksien että matkaan pääsemisen osalta.

–En muista, että olisimme koskaan täyttäneet niin montaa lomaketta ja appia päästäksemme ylipäätään reissuun. Koronasäätäminen oli energiaa vievää kaikkien muiden joukkueen ympärillä velloneiden aiheiden lisäksi, Toivola kertasi luennollaan.

Kiinaan laskeuduttua painit koronan kanssa jatkuivat, minkä lisäksi pitkät etäisyydet kisakylän ja -hallin välillä toivat omat mausteensa joukkueen suunnitelmiin. Kisakylän puitteet itsessään olivat Toivolan kokemuksen perusteella moitteettomat, joskin alituinen valvonta sekä maan koronatoimet lietsoivat ylimääräistä epävarmuutta joukkueen keskuudessa.

–Kyllähän se loi jännitettä yleiseen olemiseen, kun näit smurffipukuisten henkilöiden taluttavan viereisistä taloista urheilijoita ambulanssin kyytiin, ja kaikki nurkat olivat kameravalvottuja jokaista neliömetriä myöten.

”Olen todennäköisesti ainoa olympiakävijä…”

Neljä päivää ennen olympiaturnauksen starttia Naisleijonat pääsi ottamaan pelituntumaa Kiinaa vastaan harjoitusottelussa. Ilmapiiri oli hyvä, sillä oltiinhan asian äärellä, minkä vuoksi reissuun oli lähdetty. Harjoitusotteluihin ei tuomareilla ollut kuitenkaan asiaa, sillä järjestäjät kokivat sen liian suureksi koronariskiksi. Näinpä apuvalmentajana kisoihin lähtenyt Toivola sonnustautui mustavalkoisiin ja tuomitsi ottelun Suomen eduksi 3-1.

Olympiaturnauksen ensimmäisen ottelunsa Suomi pelasi päivää ennen kisojen virallisia avajaisia. Valmennusjohdolla oli jo tällöin tieto muutoksesta, jonka joukkue tulisi kohtaamaan turnauksen alkumetreillä. Päävalmentaja Pasi Mustosen lähtö Suomeen perhesyistä ja Juuso Toivolan nousu pääkäskyttäjän rooliin olivat asioita, joihin ei suoranaisesti voinut valmistautua, vaikka vaihdos oli tiedossa olympialaisten jälkeen.

–Päävalmentajuus tuli nopeasti ja odottamatta. Kaiken henkilökohtaisen uudelleenorientoitumisen keskellä täytyi huomioida kokonaiskuvaa ja pohtia, milloin on oikea hetki kertoa asiasta pelaajille ja miten tästä edetään. Päätimme antaa harvinaisen tapahtuman ensimmäisen pelin alla heille rauhan, Toivola muisteli ensimmäisiä päiviä Pekingissä.

Kun asia tuotiin joukkueelle ja medialle julki kisojen avajaispäivänä, aloitti se kovan rumban sekä Toivolan ympärillä että miehen pään sisällä. Rovaniemellä Toivola luennoi tuleville ammattivalmentajille pitkään hetkestä, jolloin itsensä johtaminen korostui ensimmäistä kertaa hänen urallaan.

–Ne viisaat sanat, kuinka sinun täytyy osata johtaa ensin itseäsi ennen kuin voit johtaa muita, konkretisoituivat Kiinassa uskomattomalla tavalla.

Juuso Toivola

Juuso Toivolan syväluotaava kertomus olympiamatkasta veti kuulijat puoleensa.

 

Pitkiin päiviin, vähäunisiin öihin ja kasaantuneisiin paineisiin Toivola sai tyynnytystä onneksi pelaajilta, jotka ottivat kukin tahollaan vastuuta joukkueen tekemisestä sekä yhteen hiileen puhaltamisesta muutosten myrskyissä. Osa mursi jäätä, osa käytti puheenvuoroja. Yhtenä rauhoittavana tekijänä Toivola nosti esiin Naisleijonien pitkäaikaisen kapteenin Jenni Hiirikosken sanat, jotka loivat luottamusta turnauksen jatkoa ajatellen.

–Muistan Jennin kertoneen joukkueelle, että hän on seissyt kahdeksan vuotta Pasin rinnalla ja jatkossa hän tulee seisomaan minun rinnallani, Toivola sanaili.

Päävalmentajan saappaisiin loikannut rovaniemeläinen on jakanut kunnioitusta ja arvostusta Mustosen työtä kohtaan jo aiemminkin ja jakoi sitä myös viimeisellä luennollaan kuulijoille. Toivola kertoi olleensa Pekingissä harmistunut kesken jääneestä yhteisestä matkasta, mutta myös onnellinen saamastaan luottamuksesta viedä Pasin aloittama tarina maaliin saakka. Hän uskoi olevansa todennäköisesti myös ainoa olympiakävijä, joka on toiminut samoissa kisoissa niin tuomarina, apuvalmentajana kuin päävalmentajanakin.

Katkeransuloisten tunteiden sävyttäminä Toivola saavutti Naisleijonien kanssa olympiaturnauksesta lopulta pronssia ja 1. huhtikuuta hän pääsee aloittamaan virallisen päävalmentajakautensa puhtaalta pöydältä. Samalla taakse jää pitkä ajanjakso valmentajan ammatti- ja erikoisammattitutkintojen kouluttajana, jonka roolin Santasportilla ottaa hoitaakseen pitkään talossa työskennellyt liikuntatieteiden maisteri ja valmentaja Vesa Tauriainen. Tauriaisen johdolla tarinoita valmentamisen syvimmistä olemuksista aletaan kertoa elokuun alusta lähtien uusien opiskelijoiden kuulemina.

Teksti: Harri Nykänen
Kuvat: Jussi Sirviö

Haku syksyllä alkavaan valmentajan ammattitutkintoon on käynnissä!

Tutustu koulutukseen tästä ja hae mukaan 31.7.2022 mennessä!

Valmentajan ammattitutkinto


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia