LIITO 2020 Opintopäivät käynnistyivät Santasport Lapin Urheiluopistolla

Liikunnanopettajien opintopäivät käynnistyivät perjantaina vilkkaasti Santasport Lapin Urheiluopistolla. Vuosittain järjestettävä kaksipäiväinen koulutustapahtuma kokoaa yhteen noin 200 liikunnanopettajaa ympäri Suomen. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Lapissa ja Rovaniemellä.

Grönlantilainen köysivoimistelu toimii yhtenä lukuisista lajidemoista LIITO-päivillä.

 

Kyseessä on liikunnanopettajien vuoden tärkein tapahtuma, jonka tarkoituksena on antaa täydennyskoulutusta liikunnanopettajille ja sitä kautta viedä uusia tuulia sekä virikkeitä suomalaisten lasten ja nuorten koululiikuntaan. Yhteistyössä Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry:n kanssa järjestettävät opintopäivät rantautuvat nyt ensimmäistä kertaa Lappiin ja Rovaniemelle, vaikka tapahtumaa ollaan järjestetty lähes vuosittain jo vuodesta 1913 lähtien.

LIITO ry:n puheenjohtaja Kasper Salinin mukaan on hienoa, että tapahtuma saatiin järjestettäväksi vihdoin ja viimein myös Lapin maakuntaan. Puheenjohtajan odotuksetkaan alkanutta viikonloppua kohtaan eivät yllätä.

–Toivoimme tältä vuodelta paljon talviliikuntademoja, kun olemme täällä Lapissa, missä talviliikuntamahdollisuudet ovat ainutlaatuiset. Siltä osin toiveitamme on kuultu ja olemme siitä todella iloisia. Kerrankin olemme voineet huoletta pakata tavarat ja luottaa siihen, että lunta riittää, Salin toteaa innokkaana.

Opintopäivät koostuvat yli 70 eri liikuntamuodon ja -lajin demoista sekä luennoista. Demot ovat monipuolisia ja toiminnallisia harjoitteita, joissa on otettu huomioon pohjoisen sijainnin tarjoamat mahdollisuudet. Kahden päivän aikana tapahtumaan osallistujilla on siis mahdollisuus tutustua eri liikuntamuotoihin aina liukulumikenkäilystä parkouriin ja grönlantilaisesta köysivoimistelusta perinteisempiin liikuntalajeihin.

Santasport Lapin Urheiluopiston puolesta järjestäjän ominaisuudessa toimiva Jarkko Komulainen uskoo, että osallistujat tulevat pitämään nimenomaan lappilaisesta asenteesta, jota on haluttu tuoda esille tapahtuman teemoituksessa.

–Meidän luminen ympäristö kääntää varmasti monen suupielet ylöspäin. Uskon, että talvisista olosuhteista ja tapahtumanjärjestelyistä saamme hyvää palautetta ja kiitosta, Komulainen miettii.

Vuoden 2020 LIITO-päivien teemana toimii ROLLO, joka tulee sanoista rentoudu, ole, leiki, liiku ja opi. Komulaisen mukaan teemalla ollaan haluttu tuoda esille lappilaista ja kiireetöntä mentaliteettia sekä Lapin maisemiin liittyvää luontoaspektia.

–Olemme halunneet kannustaa ja luoda sellaisia aktiviteetteja, joista ei välttämättä muualla pääse nauttimaan. Osallistujilla on esimerkiksi mahdollisuus käydä nauttimassa nokipannukahvit paikallisella näköalatornilla silloin, kun se heille parhaiten sopii.

Etelä-Suomessa valkoinen maisema on tänä vuonna ollut harvinainen näky. Lapissa lunta sen sijaan riittää.

Vuoden liikunnanopettaja ja koululaisliikkuja

Opintopäivien avauksen yhteydessä LIITO ry palkitsi vuoden liikunnanopettajan sekä koululaisliikkujan osoituksena ansiokkaasta ja esimerkillisestä liikunnan harjoittamisesta. Vuoden liikunnanopettaja -palkinnon kävi pokkaamassa Olli Kelhä, joka toimii opettajana Hepolan koululla Kemissä. Vuoden koululaisliikkuja löytyi puolestaan Rovaniemeltä, kun Ounasvaaran peruskoulun 9. luokkalainen Johannes Kontiosalo sai tunnustuksen monipuolisesta, rehdistä ja reippaasta koululiikunnasta.

Jääkiekkoa, metsästystä ja kalastusta harrastava Kontiosalo ei osannut odottaa tällaista kunniaa, mutta oli otettu saamastaan huomiosta.

–Sain kesken koulupäivän viestin tällaisesta valinnasta ja tuntuuhan se tosi mukavalta, Kontiosalo kertoi mietteitään palkitsemisten alla.

LIITO ry perusteli Kontiosalon valintaa vuoden koululaisliikkujaksi siten, että hän on ollut aktiivinen osallistuja, joka on toiminut kovalla asenteella sekä laajalla rintamalla niin koulussa kuin vapaa-ajalla. Rehtiin nuoreen ovat pystyneet luottamaan sekä oppilaat että opettajat.

Kymmenen vuotta liikunnanopetuksen saralla toimineelle Olli Kelhälle tunnustus merkitsee myös isosti. Vuoden liikunnanopettaja tiedostaa, ettei palkinto ole yksistään hänelle, vaan kiitoksia saavat useat eri tahot.

–Tällaisesta merkkipaalusta täytyy antaa iso kiitos sille työlle, mitä olemme isolla porukalla Kemissä tehneet. Liikunnan kehitystyön ollessa yhtenä valinnan kriteerinä, täytyy muistaa myös eri koulut, urheiluseurat sekä kaupungin liikuntatoimi, joiden kanssa olemme yhdessä vieneet liikunnanopetusta eteenpäin.

Vuoden liikunnanopettaja Olli Kelhä (vas.) ja vuoden koululaisliikkuja Johannes Kontiosalo yhteispotretissa.

 

Kelhän suhtautumista liikunnanopetukseen leimaa LIITO ry:n perusteiden mukaan hyvinvoinnin korostaminen. Miehen itsensä mukaan perustelut ovat paikkansa pitäviä ja se käy ilmi, kun asiaa avataan tarkemmin.

–Aika paljon olen tehnyt töitä sellaisten oppilaiden kanssa, jotka eivät ole vielä löytäneet sitä omaa lajiaan tai ovat muuten olleet toisia arempia. Heidän kanssaan olemme miettineet ratkaisuja ja motivoimiskeinoja liikunnan harjoittamiseksi. Yksi tapa siihen on ollut personal trainer -malli, jonka olemme Kemiin tuoneet, Kelhä kertoo.

Vuoden liikunnanopettaja haluaa muistaa vielä erästä tärkeää tahoa, jolta aloite tänään saavutettuun titteliin on lähtöisin.

–Haluan kiittää erästä kemiläisperhettä, jonka näkövammaisen pojan kanssa teimme muutama vuosi sitten ison työn hänen ollessaan yläkoulussa. Se merkkaa minulle todella paljon, kun aloite tuli nimenomaan heiltä. On ollut mahtavaa huomata, kuinka poika on löytänyt paikkansa sittemmin myös urheilun saralla, Kelhä päättää liikuttuneena.

Liikunnanopettajien opintopäivät jatkuvat Rovaniemellä vielä lauantaipäivän ajan.

 

Teksti & kuvat: Harri Nykänen, Santasport Lapin Urheiluopisto


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia