Midnight Sun Games huipentaa e-urheiluhankkeen – ”Toimintaa tarjolla jokaiselle”

Elokuussa 2019 käynnistynyt hanke E-urheilua pienemmällä hiilijalanjäljellä on pian aikansa puolesta päätöksessään. Edessä on kuitenkin vielä hankkeen huipentava tapahtuma Midnight Sun Games, joka järjestetään Santasport Lapin Urheiluopistolla 17.-19.7. Hankkeen parissa ahkeroineet Miikka Lehto ja Niko Pimiä odottavat tapahtumaan runsaasti kävijöitä.

Kestävä kehitys ja kokonaisvaltainen hyvinvointi ovat teemoittaneet Santasportilla toteutettua e-urheiluhanketta. Kuva kesäkuussa järjestetyltä e-urheiluleiriltä.

 

Santasport Lapin Urheiluopiston ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän toteuttaman hankkeen tavoitteina ovat olleet vastuullisen ja uuden valmennustuotteen luominen, energiankulutuksen huomioiminen sekä mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen jättäminen elektronisen urheilun parissa.

Hanketyöntekijät Miikka Lehto ja Niko Pimiä ovat pyrkineet tutkimaan e-urheiluvalmennuksen tuottamaa hiilijalanjälkeä sekä selvittämään, millaisia eroja liittyy esimerkiksi lähi- ja etävalmennukseen. Kokemuksia valmennuksellisista eroista Lehto ja Pimiä ovat saaneet järjestämällä hankeaikana yhteensä kolme leiriä, joista kaksi on toteutettu lähivalmennuksena ja yksi koronaviruksen jyllätessä etänä.

Lehdon mukaan pilotointimielessä järjestetyillä leireillä on keskitytty paljon tietokonepelaamisen ulkopuolisiin, mutta sitä tukeviin asioihin.

–Leirien pääteemana on ollut pelaajien kokonaisvaltainen hyvinvointi. Valmennuksellisesti mukana on ollut taitoharjoittelua ja havaintomotoriikkaa. Lisäksi olemme keskustelleet vuorokausirytmistä, unesta, syömisestä sekä niiden säännöllisyydestä. Hankkeen teeman mukaisesti asioita on käsitelty kestävän kehityksen pohjalta, Lehto kertoo.

Molemmat valmentajat näkevät lähi- ja etävalmennuksella puolensa. Etävalmennuksen nähdään tukevan enemmän vähähiilisyyttä, kun taas lähivalmennuksessa vaikutusmahdollisuudet kasvavat.

–Etäleirillä sähkönkulutus on pienempää, eikä hiilijalanjälkeä synny myöskään matkustamisesta tai ruokatarjoiluista, Pimiä selostaa etävalmennuksen hyviä puolia.

–Lähileirillä kulutus on suurempaa, mutta olemme pystyneet hyödyntämään uusiutuvaa sähköä. Lähivalmennuksessa pystymme myös hallitsemaan ryhmää paremmin, kun ollaan kontaktissa pelaajien kanssa koko ajan. Etävalmennuksessa emme pysty todentamaan, ovatko pelaajat tehneet pyydettyjä asioita, Lehto lisää.

Turnaustapahtumasta haetaan kirsikkaa hankkeelle

Lehto ja Pimiä ovat innoissaan e-urheiluhankkeen huipentavasta Midnight Sun Games -tapahtumasta, joka järjestetään Santasport Lapin Urheiluopistolla heinäkuun puolivälissä. Kyseessä on kolmipäiväinen tapahtuma, joka koostuu kahdeksan joukkueen CS:GO -turnauksesta, 50 hengen LAN-tapahtumasta sekä toiminta-alueesta, josta pitäisi löytyä tekemistä ja kokemista myös kokemattomimmille e-urheilukävijöille.

–Haluamme tarjota kaikille kävijöille toimintaa sekä mahdollisuuden tutustua e-urheiluun ja siihen kulttuuriin, jota laji tarjoaa. Paikalla on yhteistyökumppaniemme pisteitä sekä Rovaniemen nuorisopalvelut, joka tuo tapahtumaan omia koneita sekä muuta aktiviteettia, puuhamiehet taustoittavat.

Yleisöllä on mahdollisuus päästä seuraamaan katsomosta käsin myös itse turnausta, mikä on melko harvinaista näillä leveysasteilla. Lehdon ja Pimiän mukaan kynnys tapahtumassa vierailulle on haluttu asettaa matalalle, eikä erillisiä sisäänpääsymaksuja siitä syystä ole.

–Tärkeintä meille on, että pidetään hauskaa ja voitaisiin nauttia tapahtumasta niin yksin kuin yhdessä kavereidenkin kanssa.

Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL ry) on toiminut Lehdon ja Pimiän apuna turnausjärjestelyissä ja yhteistyötä on tehty myös muutoin hankkeen tiimoilta.

–Olemme saaneet liitolta hyviä neuvoja aina tarvittaessa. Tapahtumaa ajatellen saamme heiltä välineistöä lainaan ja markkinoinnillisesti he ovat olleet iso apu. Midnight Sun Gamesin jälkeen teemme hankkeeseen pohjautuvan ohjeistuksen, joka tullaan julkaisemaan SEULin toimesta, Lehto ja Pimiä mainitsevat.

Midnight Sun Games järjestetään Santasport Lapin Urheiluopistolla 17.-19.7. ja K-13 -ikärajalliseen turnaukseen ilmoittautuminen on vielä käynnissä.

Tutustu Midnight Sun Games -tapahtumaan tästä!


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia