Painonnoston arvokisarupeama pyörähtää käyntiin viikonloppuna Santasportilla

Santasport Lapin Urheiluopisto toimii loppukesän ja alkavan syksyn aikana peräti kolmien arvokisojen näyttämönä sisukkaille sekä vahvoille painonnostajanuorille. Arvokisarupeama käynnistyy tulevana viikonloppuna alle 15- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailuilla ja huipentuu syyskuussa käytäviin alle 20- ja 23-vuotiaiden EM-kilpailuihin.

Ounasvaaran Atleetti Klubia edustavalle Aino Luostariselle Rovaniemen arvokisalavat tulevat seuraavien kuukausien aikana tutuiksi. (Kuva: Tapio Nykänen, ejc2020.fi)

 

Painonnoston täyteinen loppukesä pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna, kun nuoremmat ikäluokat voimailevat SM-mitaleista Santasport Lapin Urheiluopistolla. Lauantaina lavalla nähdään kevyempien painoluokkien nostajia, kuten 67-kiloisten sarjassa kilpaileva Timi Niemelä, jolla on tältä vuodelta vyöllään sekä peruskoululaisten mestaruus että miesten Suomen mestaruus. Niemelä edustaa kisojen järjestävää seuraa, Rovaniemen Reipasta.

Sunnuntaiksi taso kovenee, kun lavalle astelevat muun muassa Ounasvaaran Atleetti Klubin Aino Luostarinen, Hanno Keskitalo sekä RoRen Jukka Ylisoini. Luostarinen on nuoresta iästään ja lyhyestä painonnostotaustastaan huolimatta kova tekijä, sillä hän on 17-vuotiaiden hallitseva Euroopan mestari sekä kaksikymppisten EM-hopeamitalisti.

Kilpailut käynnistyvät molempina päivinä klo 11.00 alkaen.

Syksyä kohden tahti kiihtyy

Painonnostojuhlat jatkuvat välittömästi viikonlopun SM-kisojen jälkeen. Ennen elokuussa pidettäviä alle 20- ja 23-vuotiaiden SM-kilpailuja vauhtiin pääsevät nuoremmat juniori-ikäiset nostajat, joille Santasport ja Suomen Painonnostoliitto järjestävät yhteistyössä keskikesän Punttikarnevaalit Ounasvaaran upeissa maisemissa.

Kyseessä on junioreiden perinteinen painonnostoleiri luonnollisesti kovatasoisella kisalla höystettynä. Punttikarnevaaleilla 29.7. järjestettävän painonnostokisan järjestelyistä vastaa Ounasvaaran Atleetti Klubi. Viisipäiväisillä karnevaaleilla junioreita ovat mukana tsemppaamassa ja opastamassa myös Aino Luostarinen sekä Hanno Keskitalo.

Loppukesän toiset Santasportilla järjestettävät SM-kisat mitellään 22.-23. elokuuta Ounasvaaran Atleetti Klubin järjestämänä. Kisat toimivat samalla esikisoina kuukautta myöhemmin käytäviin nuorten EM-kisoihin, joissa Suomella on tavoite menestyä ennen kaikkea joukkueena.

Hanno Keskitalo on Luostarisen ohella yksi loppukesän kovista urakoitsijoista. (Kuva: Tapio Nykänen, ejc2020.fi)

 

EM-kisojen pääsihteeri Marko Keskitalon mukaan kisajärjestelyt syyskuuta silmällä pitäen ovat erittäin hyvällä mallilla etenkin olosuhteiden puolesta.

–Välineistö ja muut tarvikkeet ovat valmiina ja kaikki näyttää puitteiden puolesta todella hyvältä. Kisojen ennakkoilmoittautuminen päättyi viime viikolla ja ilmoittautuneita tuli kaiken kaikkiaan 750, joista osa on tosin varaurheilijoita. Ilmoittautuneiden joukosta eri kansallisuuksia löytyi myös komeat 39, Keskitalo kertoo.

Koronatilanteesta johtuen kisojen ympärillä on pyörinyt luonnollisesti monia kysymysmerkkejä, mutta Keskitalo joukkoineen ovat keskittäneet energiansa toistaiseksi onnistuneiden EM-kisojen valmistelemiseen.

–Vallitseva tilanne ei varsinaisesti helpota kisajärjestelyjä ja voihan olla, etteivät matkustusrajoitukset avaudu vielä kaikkien maiden osalta. Sillä olisi luonnollisesti vaikutusta kisojen järjestämiseen, koska EWF:n jäsenmaille on taattava tasapuolinen osallistumisoikeus.

–Euroopan painonnostoliitto tekee viime kädessä päätöksen kisojen kohtalosta. Tällä hetkellä valo näyttää kuitenkin vielä vihreää, joten jatkamme tapahtuman järjestelyjä normaalisti ja aikataulun mukaisesti. Järjestelyiden suhteen olemme olleet aktiivisesti yhteydessä myös viranomaisiin, jotta kisat voitaisiin järjestää kaikille turvallisesti. Se on tässä kohtaa kaikkein tärkeintä, Keskitalo päättää.

 

Painonnostotapahtumat Santasport Lapin Urheiluopistolla:

  • 25.-26.7. Alle 15- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailut
  • 27.-31.7. Punttikarnevaalit
  • 22.-23.8. Alle 20- ja 23-vuotiaiden SM-kilpailut
  • 11.-20.9. Alle 20- ja 23-vuotiaiden EM-kilpailut

Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia