RoKissa pelaajan kasvu on keskiössä – ”Olemme tässä seuroja, valmentajia ja urheilijoita varten”

Rovaniemen Kiekko ja Santasport Lapin Urheiluopisto ovat vetäneet yhtä köyttä jo yli kymmenen vuoden ajan. Yhteistyö on luonut tarvittavan pohjan kilpaurheilulle, joka näkyy tason nousuna, menestyksenäkin, jo useissa ikäluokissa.

Valmentaja harjoituksissa

RoKin edustusjoukkue pääsi maistamaan viime kaudella jo pienen palan menestystä valmentaja Maso Lehtosen johdolla.

 

Kokemus Santasport Lapin Urheiluopiston ja rovaniemeläisen jääkiekkoseura RoKin välisestä yhteistyöstä on sangen yksimielinen, kun asiasta käydään keskustelua Ounasvaaralla sijaitsevan Lappi Areenan kaukalon laidalla. Seuran kilpajoukkueista naiset pelaavat Liigassa, miehet ja U18-pojat Mestiksessä sekä U20- ja U16-joukkueet ikäluokkiensa SM-sarjassa.

–Yhteistyön tuoma lisäarvo RoKin arjessa on mittaamattoman arvokasta, tiivistää RoKin edustusjoukkueen päävalmentaja Maso Lehtonen oman kokemuksena yhteen lauseeseen.

Naisten liigajoukkueen vastuuvalmentaja Tuomas Liitola sekä U20 SM-sarjajoukkueesta vastuussa oleva Mika Uramo komppaavat Lehtosta, kuten tekee Santasportilla työskentelevä asiantuntijatoiminnan koordinaattori Joona Vazanakin. Kaikki suhtautuvat pitkään jatkuneeseen yhteistyöhön myötämielisesti ja jokainen löytää omasta näkökulmastaan keskeisiä yksityiskohtia, joilla parannetaan seuran, sen toimijoiden sekä pelaajien arkea.

Vazana esittelee yhteistyön sisältöä hyvin laajamittaisena, jossa Santasport tuo vahvasti seuratoiminnan arkeen tällä hetkellä olosuhteita, valmentajien yhteispalkkauksia sekä asiantuntijatoimintaa, kuten fysiikkavalmennusta, testausta, ravitsemusvalmennusta sekä psyykkistä valmennusta.

–RoKi on meille tärkeä yhteistyöseura, jonka pelaajapolku on kunnossa jokaista ikäluokkaa myöten. Meidän näkökulmastamme keskeistä on seuran toiminnan tukeminen, erityisesti U16-ikäluokasta Mestis-tasolle ja naisiin, kun puhutaan huippu-urheilusta ja kulkemisesta sitä kohti.

–Olemme tässä omalla tavallaan seuroja, valmentajia ja urheilijoita varten, Vazana avaa yhteistyön merkitystä urheiluopiston näkökulmasta.

Toiminnan ja kulttuurin tukemista

Pitkään RoKissa toiminut Mika Uramo muistuttaa, kuinka yhteistyön avulla on ammattimaistettu junioriseuran valmennustoimintaa jo yli kymmenen vuoden ajan, luoden samalla tarvittavaa pohjaa kilpaurheilulle. Uramon mukaan jääkiekon taso on vuosien mittaan ottanut isoja askeleita eteenpäin ja Santasportin kanssa tehtävä yhteistyö on ollut kaiken sen kehittymisen ytimessä.

–Valmennusyhteistyöllä on tuettu pelaajan kasvamista kilpaurheiluun yläkouluikäisestä lähtien. Lisäksi kilpajoukkueiden pelaajat harjoittelevat aamuisin Lapin urheiluakatemian harjoituksissa, joissa Santasportin valmennusresurssi näyttäytyy konkreettisesti päivittäin, Uramo havainnollistaa käytännön esimerkein.

Toista kauttaan rovaniemeläistä Mestis-joukkuetta luotsaava Lehtonen kokee Uramon tapaan tärkeäksi pelaajien kasvun ja sen tukemisen varhaisesta vaiheesta alkaen.

–Santasport tuottaa omilla toimillaan urheilullista kulttuuria jo nuorempaan päähän RoKi-junioreille, mikä toimii siinä, että vanhemman pään pelaajat ovat jo kasvaneet siihen. Isossa kuvassa se antaa meille lajina mahdollisuuden nousta ja kasvattaa huippupelaajia niin kansalliselle kuin kansainvälisellekin huipulle.

Tuomas Liitolalle ja naiskiekkoilulle yhteistyön tarjoamat avut näyttäytyvät myös selkeänä etuna moniin muihin seuroihin nähden.

–Pystymme hyödyntämään valmennusresursseja pelaajien kehittämiseen myös yksilötasolla urheiluakatemian tarjoamien aamuharjoitusmahdollisuuksien myötä, mutta nostaisin esille naisten joukkueen kannalta sen tärkeimmän eli yhteistyön luoman vetovoiman ja tämän ympäristön, joka houkuttelee pelaajia RoKiin niin Lapista kuin Lapin ulkopuoleltakin. Se on iso lisäarvo ja edellytys, kun mietitään isoa kuvaa, Liitola painottaa.

Valmentaja seuraa harjoituksia

Kaudesta 2018–2019 lähtien RoKi Naisia luotsannut Tuomas Liitola kokee Ounasvaaran tarjoaman ympäristön ja mahdollisuudet vetovoimatekijänä kiekkoileville nuorille.

Valmentajien tarpeet etusijalla

Santasportilla on urheiluopistona ja valmennuskeskuksena vankka kokemus- ja osaamispohja huippu-urheilun tukemisesta ja tekemisestä. Vazanan mukaan valmennuskeskuksella tiedetään, mitä huipulle pääsemiseen vaaditaan.

–Pystymme tuomaan seuratoimintaan kokonaisvaltaisen valmentautumisen osa-alueita, jotka tukevat urheilijan kasvua ammattilaisurheilijoiksi, koska suomalaisessa urheilussa seuroilla ei monestikaan ole varaa palkata omia asiantuntijoita toteuttamaan niitä asioita, jotka ovat huippuvaiheessa merkityksellisiä, Vazana viittaa Santasportin tarjoamiin asiantuntijatoimintoihin.

RoKin ja Santasportin yhteistyössä resursseja onkin suunnattu eritoten urheilijan polun viimeiseen vaiheeseen eli Mestis-joukkueeseen ja ennen kaikkea U20 SM-sarjajoukkueeseen, joka koetaan merkityksellisimmäksi vaiheeksi otettaessa steppejä ammattilaisuutta kohti.

–Olemme pyrkineet vastaamaan ensisijaisesti valmentajien tarpeisiin eli siihen, mitä he ovat kokeneet tarvitsevansa joukkueen toimintaan ja sen kehittämiseksi. Näkisin, että pystymme olemaan tulevaisuudessa vieläkin vahvemmin mukana RoKin toiminnassa ja kehittämään tätä polkua asiantuntijatoiminnan näkökulmasta, Vazana kertoo tulevaisuuttakin jo pohtien.

RoKi-kolmikosta Maso Lehtonen lausuu loppukaneetin lyhyehkölle, mutta sitäkin hedelmällisemmälle keskustelulle, kun kysytään yhteistyön tuomaa lisäarvoa rovaniemeläiselle kiekkoseuralle.

–Se antaa meille organisaationa mahdollisuuden luoda pelaajille huippu-urheilun vaatimustasoa vastaavat puitteet sekä arjen asiantuntijuuden valmennuksen avuksi. Sellaisen kivijalan päälle on turvallista rakentaa tulevaisuutta.

Jääkiekkoilija pujottelee kiekon kanssa

Santasportin alla toimiva Lapin urheiluakatemia tuo mahdollisuuden pelaajan yksilötaitojen hiomiseen joukkueharjoitusten ulkopuolella.

 

Teksti & kuvat: Harri Nykänen, Santasport


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia