Rovaniemi mukaan UEFA Elite Youth Academy -ohjelmaan

Nuorten jalkapallotoiminta ottaa Rovaniemellä ison harppauksen eteenpäin, kun Suomi valittiin yhtenä kolmesta maasta mukaan UEFA Elite Youth Academyn seuraavalle nelivuotiskaudelle. Vuonna 2014 lanseerattu akatemiaohjelma jalkautetaan Suomessa Rovaniemen lisäksi Helsinkiin.

Rovaniemestä kasvaa tulevaisuudessa entistä merkittävämpi jalkapallon valmennuskeskus, kun Santasport Lapin Urheiluopiston alla toimiva Lapin urheiluakatemia ja Rovaniemen Palloseura valittiin yhdeksi Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n Elite Youth Academyn kohteeksi. Vuonna 2014 lanseeratun akatemiaohjelman tavoitteena on tukea koulun ja urheilun yhdistämistä aina neljän vuoden ajan kerrallaan.

UEFA:n tuki ohjelmalle on 200 000 euroa vuotta kohden. Rovaniemen lisäksi Suomesta ohjelmassa on mukana Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEA yhteistyössä Käpylän Pallon kanssa. Ohjelma toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Olympiakomitean, Palloliiton sekä UEFA:n kanssa.

Edellisessä neljän vuoden ohjelmassa UEFA tuki Armeniaa, Georgiaa, Makedoniaa ja Valko-Venäjää. Suomen lisäksi seuraavat neljä vuotta Elite Youth Academy -ohjelmassa ovat mukana Pohjois-Irlanti sekä Israel.

Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Juho Rantala kertoo, että muissa maissa akatemiaohjelmaa toteutetaan yhdellä paikkakunnalla, mutta Palloliitto sai myytyä Suomen ison koon takia toiminnan kahdelle paikkakunnalle, mikä takaa isomman vaikuttavuuden.

Rantalan mukaan toiminnan iso tavoite on se, että Elite Youth Academy on sellainen paikka, jossa nuorella pelaajalla on parhaat mahdollisuudet kehittyä huippu-urheilijaksi, mikäli on valmis laittamaan itsensä likoon, mutta haluaa panostaa samaan aikaan myös koulunkäyntiin.

–Yksi syy, miksi Rovaniemi valikoitui tähän ohjelmaan on se, että täällä ollaan jo tehty hyvää työtä nuorten pelaajien eteen, ja tavoitteena on, että toiminta jatkuu entistä parempana. Liiton näkökulmasta yhtenä vahvuutena pidettiin myös sitä, että Rovaniemi on viime vuosina profiloitunut nuorten suomalaisten pelaajien kouluttajana, mikä on tosi tärkeä juttu meille, Rantala avaa valintakriteereitä.

Pelaajista pidetään Rovaniemellä hyvää huolta. Taustalla Jari Alamäki vetää ohjattua ja huolellista alkuverryttelyä.

 

Santasport Lapin Urheiluopiston valmennuskeskuspäällikkö ja Lapin urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattori Reijo Jylhä sekä Rovaniemen Palloseuran toimitusjohtaja-puheenjohtaja Risto Niva olivat otettuja valinnasta, sillä UEFA Elite Youth Academy mahdollistaa jalkapallon osalta uuden tason tekemisen pohjoisessa. Santasport ja RoPS ovat toimineet yhteistyössä jo aiemmin, mutta valinta akatemiaohjelmaan syventää yhteistyötä entisestään.

–RoPS:n kannalta tämä tukee erinomaisesti seuran tavoitteita ja strategiaa. Olemme Santasportin kanssa tehneet tällaista toimintaa jo parin vuoden ajan omilla resursseilla, kun Vesa Tauriainen on valmentanut RoPS:n farmijoukkuetta miesten Kakkosessa ja hoitanut myös akatemiavalmennuksen, Niva taustoittaa.

Sekä Niva että Jylhä uskovat, että kyseessä on merkittävä juttu niin rovaniemeläiselle kuin koko pohjoissuomalaiselle jalkapalloilulle. UEFA:n tuen myötä jalkapalloon pystytään aidosti investoimaan sekä kehittämään toimintaa vieläkin laadukkaammaksi.

Rovaniemen UEFA Elite Youth Academy-joukkue tulee rakentumaan RoPS:n nykyisen farmijoukkueen ympärille, joka pelaa tulevalla kaudella miesten Kakkosta. Palloliiton Juho Rantala on tyytyväinen rovaniemeläisten sarjatasoon, sillä Käpylän Pallon EYA-joukkue pelaa B-nuorten SM-sarjaa.

–Tästä saadaan hyvää vertailua, kun käytössämme on kaksi erilaista mallia. Joukkue, joka pelaa nuorten sarjaa sekä joukkue, joka pääsee mittelemään miesten kanssa, Rantala pohtii.

Aleksi Tanner ottaa vastuun UEFA Elite Youth Academyn joukkueesta. Tanner on toiminut aikaisemmin mm. talenttivalmentajana sekä OLS:n valmennuspäällikkönä.

 

Rovaniemellä joukkueen valmennusvastuun ottaa Oulusta pohjoisemmaksi siirtynyt Aleksi Tanner yhdessä Olli-Pekka Piisilän kanssa. Tanner kertoo, että vuosittain Elite Youth Academyyn valittujen pelaajien ensisijainen pelipaikka tulee olemaan RoPS:n farmijoukkueessa, mutta näyttöjen perusteella pelipaikka voi löytyä myös muualta verkoston sisältä.

–Toiveissa on, että osa näistä pelaajista tulee pelaamaan myös Vesan alaisuudessa Veikkausliigaa ja osa taas pääsee pelaamaan B-nuorten sarjaa. Pelaajien osalta tiivis yhteistyö tullaan rakentamaan molempiin suuntiin.

Pelaajapolitiikan suhteen Tanner lisää, että joukkueessa tulee olemaan myös pelaajia, jotka eivät kuulu UEFA Elite Youth Academyyn. EYA-pelaajien määrän tavoitellaan olevan vuosittain noin 80-85 prosenttia.

–Lähtökohta on se, että parhaat pelaajat pääsevät harjoittelemaan parhaassa mahdollisessa ympäristössä muiden parhaiden kanssa, ja heille pystytään antamaan paras mahdollinen tuki urheilijaksi kasvamiseen.

Tanner kuitenkin korostaa, ettei toimintaa rakenneta pelkästään rovaniemeläisille, vaan ohjelmaan on mahdollista hakeutua mistäpäin Suomea tahansa. Kaikki yhteistyötahot toivovat ja odottavat, että UEFA Elite Youth Academyyn hakeutuu omien ikäluokkiensa maajoukkuetason pelaajia, jotka pystytään Rovaniemellä jalostamaan uralla seuraavalle tasolle.

UEFA Elite Youth Academyssa halutaan palvella nuorta urheilijaa yhteisvoimin urheilun ja opiskelun saralla. Kuvassa vasemmalta: Reijo Jylhä, RoPS:n urheilujohtaja Jari Ilola, Juho Rantala, Aleksi Tanner ja UEFA:n tarkkailija ja kouluttaja Roger Meichtry.

 

Koulutuspuolelle Santasport Lapin Urheiluopisto ja Lapin urheiluakatemia ovat rakentamassa uudenlaista huippu-urheiluun suuntautuvaa opiskelumallia, jossa urheilu pidetään etusijalla, mutta samanaikaisesti opiskellaan itselle ammatillinen peruskoulutus tai kaksoistutkinto, mikäli lukio-opinnot halutaan yhdistää mukaan.

Reijo Jylhä avaa, että ensi syksynä starttaava opiskelumalli on hyvin pitkälti sisäoppilaitostyyppinen.

– Koulutuksen ajan opiskelijalle järjestetään täysihoito saman katon alla, johon kuuluvat valmennus, yksilöllinen opiskelu, tukipalvelut sekä majoitus täysine ruokailuineen.

UEFA käy vuosittain viisi kertaa arvioimassa ja varmistamassa toiminnan laadun kaikilla UEFA Elite Youth Academyn paikkakunnilla tarkkailija ja kouluttaja Roger Meichtryn johdolla. Sveitsiläinen Meichtry teki ensimmäisen tarkastusvisiittinsä Rovaniemelle tällä viikolla akatemiaohjelman julkistamisen yhteydessä ja oli vaikuttunut ensinäkemäänsä.

 

Teksti ja kuvat: Harri Nykänen, Santasport Lapin Urheiluopisto


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia