Santasportilla valmistaudutaan ensi syksyn EM-kisoihin

Santasport Lapin Urheiluopistolla valmistaudutaan huimaan arvokisavuoteen, jonka kruunaa nuorten Euroopan mestaruuskilpailut painonnostossa syyskuussa 2020. EM-kisoihin valmistautuva ryhmä kävi hakemassa tuntumaa tulevaan kisapaikkaan leireilemällä urheiluopistolla.

Santasport Lapin Urheiluopiston arvokisavuosi 2020 käynnistyy maaliskuun lopulla järjestettävillä opiskelijoiden hiihtosuunnistuksen MM-kisoilla. Kevään ja syksyn mittaan arvokisarupeama jatkuu muun muassa nyrkkeilyn SM-kisoilla sekä nuorten sarjoissa käytävillä painonnoston SM-kisoilla. Syksyn kruununa toimii kuitenkin painonnoston nuorten EM-kisat, joihin valmistautuminen on ollut jo hyvän tovin käynnissä ainakin urheilijoiden osalta.

Ryhmä Rovaniemi 2020 -nimeä kantava leiriryhmä aloitti valmistautumisensa ensi syksyn EM-kisoihin toukokuun lopulla ensimmäisen leirityksen muodossa. Leiri leiriltä kisoja kohti kasvava ryhmä kokoontui nyt pitämään toista harjoitusleiriään tulevalle kisapaikalle Santasportille.

Nuorten maajoukkuevalmentaja Petri Tannisen mukaan Suomen tavoitteena on menestyä kisoissa ennen kaikkea joukkueena.

–Meillä on mahdollisuus asettaa kumpaankin ikäluokkaan kymmenen mies- ja kymmenen naisnostajaa, joten sen vuoksi odotukset joukkueena pärjäämiseen ovat korkealla, Tanninen kertoo.

Ensi syksyn EM-kisat mitellään 20- ja 23-vuotiaden ikäluokissa. Kokenut rovaniemeläisvalmentaja myhäilee tyytyväisenä, että kisat saatiin järjestettäväksi juuri Rovaniemellä.

–Itse 38 eri maassa painonnostokilpailuissa käyneenä voin sanoa, ettei ole montaa paikkaa, jossa puitteet lajille olisivat näin hyvät. Kaikki majoitustilat, harjoitushallit ja suorituspaikat ovat laadukkaita ja löytyvät vieläpä saman katon alta, joten innolla odotamme ensi syksyä.

Tannisen mukaan Suomi aikoo panostaa kisoissa myös yhteisöllisyyteen ja sen pitäisi sekä näkyä että kuulua niin lavalla kuin katsomon puolellakin.

–Haluamme näyttää meidän aikuismaajoukkueelle, minkälaista se ryhmähenki oikein on. Kun EM-kisat alkavat syyskuussa 2020, niin koko joukkue saapuu yhtä aikaa sinne, ja aina kun suomalaisnostaja on lavalla, niin 39 on silloin katsomossa hurraamassa.

Harjoittelua mitalinkiilto silmissä

Joukkueena menestymisen ohella Suomi tavoittelee kisoista mitaleja. Osa odotuksista ja mitalitoiveista kohdistuu Ounasvaaran Atleetti Klubin vasta 16-vuotiaaseen Aino Luostariseen. Nuoren lappeenrantalaisen painonnostoura on ottanut huimia harppauksia varsin lyhyessä ajassa.

–Menin 2,5 vuotta sitten sellaiselle peruskurssille ja sen jälkeen olen treenannut kunnolla ja tosissaan, Luostarinen kertoo painonnostokipinänsä alkulähteistä.

Noin vuosi takaperin Luostarinen siirtyi edustamaan rovaniemeläistä Atleetti Klubia lajitoiminnan ollessa Lappeenrannassa pienempää. Sen jälkeen nuoren nostajan saavutukset ovat olleet vähintäänkin silmiin pistäviä.

Alle 15-vuotiaiden EM-kisoista kotiin tuomisina oli Euroopan mestaruus sekä EM-hopea. Lukio-opintonsa tänä syksynä aloittanut Luostarinen on myös temmannut 17-vuotiaiden Suomen ennätykseksi 83 kiloa, eikä tässä vielä kaikki. Työnnössä Luostarisen 114 kiloa riittää Suomen ennätyksiin niin 17-, 20- kuin 23-vuotiaidenkin ikäluokissa. Kovaa jälkeä.

Ensi syksyn EM-kotikisoihin Luostarinen lähtee itsekin tavoitteellisesti mitalinkiilto silmissä.

–Kisoista on varmasti tulossa kovatasoiset, mutta uskon, että minulla on hyvät mahdollisuudet pärjätä siellä.

Luostarinen harjoittelee kovaa ja menestyksen nälän näkee naisen silmistä. Nuoreksi urheilijaksi hänellä on myös tulevaisuuden tavoitteet erittäin selkeänä mielessä.

–Painonnostossa haaveenani on edustaa Suomea olympialaisissa ja lukion jälkeen haaveilen pääsemisestä lääketieteellisiin opintoihin. Silloin pitää pystyä jakamaan aika sopivasti urheilun ja opiskelun kesken, Luostarinen toteaa kypsänoloisesti.

Painonnoston nuorten EM-kilpailut järjestetään Santasport Lapin Urheiluopistolla yhteistyössä Suomen Painonnostoliiton sekä Ounasvaaran Atleetti Klubin kanssa 12.-20.9.2020.

 

Teksti: Harri Nykänen

Kuvat: Jaarli Pirkkiö

Video: Suomen Painonnostoliitto


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia