#TsemppaanSua -kampanja kannustaa nuorta jaksamaan ja pitämään liikkumisen kipinän yllä

Nuorten urheilijoiden drop out-ilmiön ehkäisemistä käsittelevä kampanja käynnistyy sosiaalisen median kuvien jakopalvelu Instagramissa aihetunnisteella #TsemppaanSua.

Rullahiihtäjät laskevat mäkeä alas.

Maailmanlaajuinen koronapandemia on tuonut paljon muutoksia lasten ja nuorten harrastustoimintaan viimeisen reilun vuoden aikana. Erilaiset liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset ovat olleet välttämättömiä, mutta ne ovat aiheuttaneet lasten ja nuorten harrastustoiminnalle ennen näkemättömiä haasteita.

Yhteisharjoittelun ollessa tauolla, ovat nuoret harjoitelleet pitkiä pätkiä omatoimisesti. Kun siihen lisätään se, että kilpailutoiminta on ollut olematonta lähes kaikilla tasoilla ja ikäluokilla, on näiden elementtien puute irtaannuttanut monet nuoret urheilusta.

Tilanne lopettamispäätösten sekä liikuntainnostuksen hiipumisen suhteen on huolestuttava. Drop out-tapauksia on tullut valitettavan paljon ilmi viimeisen vuoden aikana jo pelkästään suomalaisessa urheiluakatemiaverkostossa, jossa on mukana liki 19 000 tavoitteellista urheilijaa. Laajemmassa kuvassa seurojen toimintaan osallistuu 1,8 miljoonaa suomalaista, joten ilmiön vaikutukset koko yhteiskuntaan ovat jatkuessaan järisyttävät, kun mietitään liikkumattomuuden hintaa yhteiskunnalle, joka on yli 3 miljardia euroa vuosittain.

Motivaatiota ja intoa liikuntaan tai tavoitteelliseen urheiluun on vaikea pitää yllä, kun tarkkaa tietoa toiminnan normalisoitumisesta ei löydy keltään. Tuleen ei ole varaa jäädä makaamaan, vaan innostuksen kipinä on saatava jatkumaan.

Olympiakomitean valtakunnallinen valmennuskeskus Santasport Lapin Urheiluopisto sekä urheiluakatemiaverkostoon kuuluva Lapin urheiluakatemia käynnistävät drop out-ilmiön ehkäisemiseen liittyvän kampanjan, jolla halutaan levittää positiivista ja kannustavaa ilmapiiriä nuorten urheilijoiden keskuudessa. Kampanjan aate korostaa yhteisöllisyyttä, iloa ja innostusta, jonka uskotaan tarttuvan urheilijalta urheilijalle.

–Tämä on haaste koko suomalaiselle urheiluväelle olla puhaltamassa uutta kipinää lasten ja nuorten liikuntainnostukselle ja harrastustoiminnan jatkumiselle tämän pandemian jälkeenkin, Lapin urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattori Reijo Jylhä viestittää.

Kampanjaa toteutetaan sosiaalisen median kuvien jakopalvelu Instagramissa, jossa urheilijoiden toivotaan jakavan tsemppaavia viestejä tai kannustavia videoita toisille urheilijoille tai urheiluyhteisöille tunnisteella #TsemppaanSua. Tägäämällä viestin kylkeen omia seuraajia, haastetaan lisää ihmisiä kannustustalkoisiin.

Vaikka kampanjan kielessä puhutaan urheilijoista, muistuttaa Jylhä, että tempaukseen voi liittyä kuka tahansa, miten tahansa.

–Me kaikki voimme näyttää hyvää esimerkkiä ympärille ja antaa positiivista palautetta. Jokainen taho voi luoda ja jalostaa omia tapoja pitääkseen lasten ja nuorten kipinän yllä. Kannustava tuki on tässä kaikkein tärkeintä, entinen hiihtovalmentaja rohkaisee.

Sunna Vihervirta ja Susanna Saapunki

Yläkouluikäinen Sunna Vihervirta (vas.) on saanut kannustavaa tukea entiseltä huippuhiihtäjältä Susanna Saapungilta.

Tukea voi tarjota monin tavoin

Saariselkäläinen maastohiihtäjä Sunna Vihervirta on kokenut koronavuoden raskaana ja motivaatioon merkittävästi vaikuttavana. Suurimpana syynä motivaation ja liikuntainnostuksen laskuun on ollut kilpailujen puute sekä sen myötä kehkeytynyt turhaan harjoittelemisen tunne.

Lapin urheiluakatemian leirityksissä mukana oleva yläkoululainen on löytänyt onnekseen kaipaamaansa tukea häntä kokeneemmalta urheilijalta, Susanna Saapungilta, joka vaihtoi alkuvuodesta lajiaan maastohiihdosta vuorijuoksuun. Saapunki kertoo viettäneensä paljon aikaa Saariselällä ja yhteys nuoren Vihervirran kanssa syntyi valmentajien kautta.

–Sunna on päässyt aina välillä harjoituksiini mukaan, mikä on ollut kivaa itsellekin. Sen lisäksi Sunnalla on ollut käytössä minun vanhaa kalustoani, joten olemme saaneet pientä apua suksipuolellekin, Saapunki selvittää.

Saapunki kertoo myös omista nuoruuden kokemuksistaan, jolloin maajoukkueurheilijan tai muutoin vanhemman urheilijan harjoituksiin mukaan pääseminen tuntui siistiltä ja lisää virtaa antavalta. Hänestä jatkumo tuntuu luonnolliselta, jos on mahdollisuus auttaa nuoria heidän omilla urillaan sekä unelmien tavoittelussa.

Vihervirta kertoo suoraan kaivanneensa kannustusta ulkopuolelta, joten Saapungin tuki on lämmittänyt suuresti nuoren hiihtäjän mieltä. Saapunki itse vastaa antamaansa tukeen vaatimattomasti, mutta nuorelle urheilijalle se voi olla juurikin ratkaiseva tekijä innostuksen kipinän säilyttämisessä.

–Toivottavasti olen pystynyt jonkin verran kannustusta antamaan ja lupaan Sunnalle jatkossakin, että treeneissäni saa olla kyllä mukana, vaikka oma lajini vaihtuikin, Saapunki päättää.

 

#TsemppaanSua -kampanja

Mikä?
  • Kampanja drop out-ilmiön ehkäisemiseksi.
Missä ja miten voin osallistua?
  • Kampanja käynnistyy Instagramissa, jossa jaetaan tsemppivideoita ja -viestejä urheilijalta urheilijalle häshtägillä #TsemppaanSua.
  • Kannustuksen ja tuen voi osoittaa myös muilla tavoin, esim. soittamalla urheilijalle, pyytämällä hänet harjoituksiin mukaan jne.

Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia