Urheilu luo vahvan pohjan ammatilliselle kasvulle – ”Olin valmis näkemään vaivaa”

Santasport Lapin Urheiluopisto on mukana sanoittamassa urheilusta opittuja työelämän taitoja Osaaminen Näkyviin -teemaviikolla 2.–8.10.2023. Pitkän urheilu-uran jalkapallon parissa tehnyt Harri Nykänen kuvaa kirjoituksessaan omia kokemuksia urheilun tarjoamista taidoista ja opeista työelämään sekä muille elämän osa-alueille.

mies kyykyssä kameran kanssa

Harri Nykänen toimii Santasportilla viestinnän parissa. Miehen ääni voi olla tuttu myös urheiluselostuksista. Kuva: Jussi Sirviö

Kun katson matkaani taaksepäin aina lapsuudesta tähän päivään, havahdun ja huomaan, että urheilulla on ollut merkittävämpi vaikutus elämääni kuin olin alun perin kuvitellutkaan. Kokeilin lapsena innokkaasti erilaisia liikuntamuotoja, harrastin hetken sitoutuneemmin hiihtoa ja yleisurheilua, kunnes löysin intohimoni jalkapallon parista, joka on pitänyt minut pelikentillä jo kahden kokonaisen vuosikymmenen ajan. Tuohon matkaan mahtuu, kuten arvata saattaa, tarinoita ja oppeja jos jonkinmoisia. Kaikki ne ovat muovanneet minusta sellaisen yksilön, joka tänä päivänä olen.

Tässä kirjoituksessa aion tarkastella niitä taitoja, joita olen oppinut urheilun parista; kuinka ne ovat siirtyneet osaksi työelämääni ja kuinka ne ovat auttaneet minua suoriutumaan työelämässä. Vaikka urheilu ja työelämä saattavat näyttää aluksi erilaisilta, olen vakuuttunut, että niillä on enemmän yhteistä kuin arvaatkaan. Jatkuvat haasteet, kilpailu ja tiimityö ovat olennainen osa kumpaakin maailmaa, ja muun muassa nämä kokemukset ovat auttaneet minua menestymään niin urheilukentillä kuin työelämässäkin. Urheilu-uraa ei tule nähdä pelkkänä fyysisenä matkana. Se voi olla voimavara, joka auttaa meitä menestymään monilla elämän osa-alueilla, mukaan lukien työssä.

Urheilu-urani jalkapalloilijana, on tarjonnut minulle mahdollisuuden oppia monia arvokkaita taitoja. Nämä taidot eivät ole rajoittuneet vain vihreälle veralle, vaan ovat osoittautuneet myöhemmin hyödyllisiksi myös työelämän pelikentillä. Esittelen alla muutamia urheilusta opittuja taitoja, jotka ovat tulleet vastaan tähänastisen työelämän varrella:

  1. Paineensietokyky: Olen pelannut urani maalivahtina, minkä vuoksi olen joutunut useasti tilanteisiin, joissa pelin tulos riippuu minusta. Sama pätee yksilöurheiluun, tuloksen takana olet sinä itse. Vuosien toistot ovat opettaneet minulle, kuinka säilyttää malttini ja millä keinoin pystyn toimimaan tehokkaasti paineen alla. Paineensietokyvystä on ollut kosolti hyötyä työelämässä, erityisesti tilanteissa, jotka vaativat nopeaa reagointia tai onnistumista haasteiden edessä.
  2. Yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot: Jalkapallo on joukkueurheilua, jossa menestys riippuu tiimin yhdessä tekemästä työstä. Kuten urheilussa, myös työelämässä on tärkeää ymmärtää joukkuetovereidensa vahvuudet ja heikkoudet sekä kommunikoida niistä avoimesti, jotta ryhmän potentiaali saadaan täyteen hyötykäyttöön. Olen oppinut urheilusta kommunikoimisen taidon, mikä onkin auttanut minua toimimaan tehokkaasti erilaisten tiimien ja kollegoiden kanssa työpaikallani.
  3. Kunnianhimo ja luotettavuus: Kenties merkittävin taito, jonka olen urheilun kautta oppinut, liittyy kunnianhimoon ja luotettavuuteen. Kilpailuhenkisyys ja voittamisen halu ovat olennainen osa urheilua, ja ne ovat ohjanneet minua tekemään tinkimättömästi töitä tavoitteiden saavuttamiseksi. Vihaan asioiden puolivaloilla tekemistä ja toisaalta myös asioiden kesken jättämistä. Siksi ympärilläni olevat ihmiset tietävät, mitä he minulta saavat.
  4. Valmistelu- ja suunnitteluosaaminen: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Urheilussa otteluihin, kilpailuihin ja harjoituksiin valmistautuminen on keskeisessä roolissa lopputuloksen suhteen. Vaikka tätä nykyään pelaankin enää vain harrastusmielessä, suunnittelen edelleen valmistautumiseni niin, että pystyn suoriutumaan harjoituksissa tai peleissä parhaalla mahdollisella tavalla. Sama pätee työelämään, jossa minun on helpompi valmistaa kokonaisuuksia, kun siihen liittyvät palaset on etukäteen suunniteltu jäsennellysti ja organisoidusti.
  5. Itsensä kehittäminen: Sekä urheilu että nykypäivän työelämä vaativat jatkuvaa itsensä kehittämistä. Kilpaurheilu on opettanut minulle tavoitteenasettelua ja työskentelytapoja niiden saavuttamiseksi. Sama asenne on siirtynyt myös työminääni, joka haluaa pysyä ajan tasalla työelämän osaamisvaatimuksista.
mies potkaisee jalkapalloa

Pelikentät ovat tarjonneet Nykäselle vuosien varrella monenlaisia kokemuksia. Kuva: Jussi Sirviö

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä työelämän taidoista, joita ei välttämättä tule aina ajatelleeksi, että ne ovat peräisin urheilusta. Koen, että urheilusta opitut taidot ovat antaneet minulle vahvan pohjan ammatilliselle kasvulle.

Kun siirryin aikanaan työuraani rakentamaan, huomasin nopeasti, kuinka edellä esitetyt taidot näyttelivät olennaista osaa työni laadun ja tulosten kannalta. Olin valmis näkemään ylimääräistä vaivaa edetäkseni uralla. Urheilusta saadut vaikutukset eivät ole rajoittuneet pelkästään työpaikalle, vaan ne ovat muovanneet minusta vahvemman ja monipuolisemman yksilön myös muilla elämän osa-alueilla.

Urheilu on oppimisen ja kasvun alusta. Mielestäni ei ole olemassa parempaa ympäristöä, jossa opit rajattomasti taitoja koko loppuelämäksesi.

 

Kirjoittaja: Harri Nykänen

Julkaisu on osa Osaaminen Näkyviin -teemaviikkoa. Seuraa aihetta sosiaalisessa mediassa tunnisteella #OsaaminenNäkyviin.


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia