Yhdessä kohti uutta normaalia
Uusi normaali urheilu- ja liikuntapalveluiden toimintaympäristöissä – turvallisuuden palvelumuotoiluratkaisut -hankkeessa luodaan hyviä käytänteitä liikunta-alalle.
Korona-aikaa on eletty jo yli vuosi ja muiden ohella myös liikunta-ala on ollut niin sanotusti uuden edessä. Alueittain vaihteleva epidemiatilanne ja siitä johtuvat rajoitukset sekä suositukset ovat hankaloittaneet liiketoiminnan ja ammatinharjoittamista sekä erilaisten yhdistysten, kuten liikunta- ja urheiluseurojen toimintaa.
Alan yrittäjät, kuten myös isommat yhdistykset ja järjestöt ovat tehneet valtavasti töitä luoviessaan nopeasti muuttuvien ohjeistusten ja rajoitusten viidakossa. Yhdistävinä tekijöinä on ollut miettiä, miten voimme jatkaa liikunnan harrastamista ja liiketoiminnan harjoittamista terveysturvallisesti sekä miten voisimme olla valmiimpia tulevaisuudessa, mikäli kohtaamme vastaavanlaisen tilanteen.
Nopeampi reagointi- ja sopeutumiskyky ovat tältä osin avainasemassa ja muun muassa sen vuoksi toimialalle kehittyneet hyvät käytänteet on tärkeä koota yhteen ja helposti saavutettaviksi. Onnistunut esimerkki hyvistä käytänteistä ja terveysturvallisesti suunnitelluista tapahtumista on muun muassa Rovaniemellä järjestetty MM-rallin osakilpailu, joka toteutettiin kupla-ajattelumallilla. Tapahtuman aikana syntyvät kontaktit oli minimoitu ja ennakoitu tarkoin.
Lisäksi liikunnan päivittäispalveluita tarjoavat toimijat ovat muokanneet toimintaympäristöjään turvavälien takaamiseksi ja monet ovat järjestäneet esimerkiksi ryhmäliikuntaa tai muuta ohjausta etänä. Osa toimijoista kertoo vakiinnuttaneensa terveysturvallisuussuunnitelman osaksi jo olemassa olevaa pelastussuunnitelmaa. Tämä kävi ilmi hankkeen sidosryhmätyöpajassa huhtikuussa.
Vaikeasti ennustettava tautitilanne ja muuttuvista rajoituksista tiedottaminen lyhyellä varoitusajalla ovat osaltaan haastaneet toimijoiden sopeutumiskykyä tilanteeseen. Toimialakohtainen tiedottaminen ja viestintä nousivat myös esiin kuullessamme Lapin alueen terveysviranomaisia, jotka korostivat kahdensuuntaisen tiedottamisen tärkeyttä. Yhdeksi hyväksi käytänteeksi voisikin siis muodostua alan toimijoille suunnattu kyselytunti yhdessä terveysviranomaisten kanssa aina epidemiatilanteen taitekohtiin rajoitusten muuttuessa.
Terveysturvallisten liikunnan toimintaympäristöjen luominen vaatii yhteistyötä alan toimijoiden, päättäjien sekä terveysviranomaisten välillä. Kuten hankkeen aikana olemme usein todenneet, että kristallipalloa kun ei kellään ole, niin tärkeintä on puhaltaa yhteen hiileen.
Kirjoittanut: Krista Skantz, projektipäällikkö, Uusi Normaali urheilu- ja liikuntapalveluiden toimintaympäristöissä – turvallisuuden palvelumuotoiluratkaisut -hanke.