Signe Ronka valaa huippuosaamistaan nuorille luistelijoille

Signe Ronka on kanadalainen taitoluisteluvalmentaja, jonka oma kilpaura päättyi osapuilleen 15 vuotta sitten. Pian sen jälkeen hän kehitti taitoluistelijoille suunnatun Flexafit -koulutusohjelman, joka on tuonut huippuosaajan vaahteranlehtimaasta Rovaniemelle jo useamman kerran.

Latvialaissyntyinen, mutta 3-vuotiaana kanadalaiseen urheilukaupunki Torontoon muuttanut Signe Ronka luisteli kansainvälisellä ja kansallisella tasolla vajaat kymmenen vuotta. 2000-luvun kääntyessä loppupuolelle hän joutui kuitenkin lopettamaan kilpauransa jatkuvien loukkaantumisten vuoksi. Energinen ja hymyilevä kanadalainen ei lopettamispäätöksestä lannistunut, vaan uusi ura urkeni valmentajan ominaisuudessa.

Pian luistelu-uran jälkeen Ronka perusti taitoluistelijoille suunnatun ja heille ominaisen harjoitus- ja koulutusohjelman Flexafitin, jonka kanssa hän on kiertänyt maailmanlaajuisesti vuodesta 2010, pitäen seminaareja sekä työpajoja taitoluisteluyhteisöille.

–Toteutamme enimmäkseen jään ulkopuolisia oheisharjoitteita hyödyntäen niitä liikemalleja, joita luistelija tarvitsee luistellessaan jäällä. Simuloimme tavallaan jäältä tutut liikkeet, kuviot ja harjoitteet oheisharjoitteluun, Ronka kertoo Flexafitin toiminnasta.

–Teemme oheisharjoittelussa paljon hyppyjä, liikkuvuutta ja voimantuottoharjoituksia, jotka kohdistuvat suoraan jäällä tarvittaviin ominaisuuksiin.

Odotettu valmentajavieras

Santasport Lapin Urheiluopisto on tehnyt yhteistyötä Flexafitin ja Signe Ronkan kanssa pian jo kolmen vuoden ajan. Siinä ajassa Rovaniemestä on kehkeytynyt Ronkalle kuin toinen koti Toronton rinnalle, vaikkakin ensikuulema kaupungista jätti paljon kysymyksiä ilmaan.

–Kun luin ensimmäistä kertaa Rovaniemestä, olin siinä uskossa, ettei täällä ole kaupungin ympärillä juurikaan mitään. Joku kertoi minulle, että täällä on arktista, joten oletin tulevani paikkaan, jossa on aina hirveän kylmä, Ronka kertailee lukemaansa ja kuulemaansa vuosien takaa.

Todellisuus osoittautui kuitenkin toisenlaiseksi, sillä hänen kokemuksensa perusteella kaupunki on vaikuttanut erittäin miellyttävältä ja isommalta, mitä karttakirjat ovat antaneet ymmärtää. Ronkan kokemuksia Lapista ovat syventäneet myös valmennuskeskuspäällikkö Mikko Pohjolan järjestämät vaellus-, hiihto- ja suunnistusreissut läheisen luonnon helmassa.

–Olen kokenut täällä Mikon opastuksella vaikka mitä. Vaikuttaa siltä, että Rovaniemellä on tarjota loputtomasti mahdollisuuksia, Ronka kehaisee.

Signe Ronkan harjoituksissa näytetään leiriläisille muun muassa mallivideoita oikeaoppisista luistelusuorituksista.

 

Rovaniemen valmennuskeskuksella Ronka on toteuttanut Flexafitiä pitämällä valmentajakoulutusseminaareja, yläkoululeirityksiä sekä vuosittain järjestettävää Arctic Midsummer Festivalia, joka kokoaa taitoluistelijoita Santasportille juhannuksen aikaan ympäri maailman. Harjoitusolosuhteet ovat kanadalaisen mukaan Rovaniemellä ihailtavan korkealla tasolla.

–Lapset ja nuoret ovat todella onnekkaita, kun heille on järjestetty tällaisiin puitteisiin yläkoululeirejä, koulutusta sekä viikoittaisia taito- ja jääharjoituksia. Olisin toivonut omalle urallenikin vastaavia mahdollisuuksia, Ronka haaveilee kaihoisasti.

Tällä kertaa Ronka on pitämässä Lapin urheiluakatemian yläkoululeiriä 7.-9. luokkalaisille nuorille taitoluistelijoille. Mukana on niin yksinluistelijoita, muodostelmaluistelijoita kuin jäätanssijoitakin Lapin ja Meri-Lapin alueelta. Jäätanssijat Hilda Taylor ja Urho Reina saapuvat leireille sen sijaan hieman kauempaa, sillä seuratasolla nuorikot edustavat Helsingin Luistelijoita.

Jäätanssipareina luistelevat helsinkiläinen Hilda Taylor (oik.) ja järvenpääläinen Urho Reina (2. oik.) hakevat yläkoululeiriltä yhteistä harjoitteluaikaa. Molemmat ovat ensimmäistä vuottaan mukana yläkoululeirityksissä.

 

Taitoluistelun lajivastaava Elina Niskajärven mukaan on hienoa, että Taylor ja Reina saatiin integroitua Rovaniemelle muodostelmaluistelijoiden ryhmään, sillä jäätanssijoille ei ole tarjolla omaa leiritystoimintaa muualla Suomessa.

Nuoret saavat leireillä aimoannoksen huippuosaamista. Niskajärvi kertookin, että Ronkan visiittejä odotetaan pohjoisessa kuin kuuta nousevaa.

–Signe on todella odotettu valmentajavieras. Hän on jo kolmatta vuotta mukana akatemian jäillä ja sitä kautta tuntee luistelijat hyvin. Hän tuo meille valtavasti osaamista luistelijoiden fyysiseen kehitykseen jään ulkopuolella. Olemme saaneet häneltä myös paljon vinkkejä perusluisteluun sekä tekniikkaan, joita pystymme hyvin hyödyntämään omissa arkitreeneissäkin, Niskajärvi kertoo.

Ronka vierailee Rovaniemen maisemissa keskimäärin kolme kertaa vuodessa. Kerta kerralta Lapin pääkaupunki tuntuu vaahteranlehtiin tottuneelle kanadalaiselle entistä tutummalta ja kiehtovammalta.

–Tämä taitaa olla itselleni seitsemäs kerta Rovaniemellä, ja tämä alkaa tuntua jo nyt ihan toiselta kodiltani, Ronka hymyilee.

 

Teksti ja kuvat: Harri Nykänen, Santasport Lapin Urheiluopisto


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia