Liikunnan koulutus loi Jeremiakselle hyvät valmiudet jatko-opintoihin

Santasport Lapin Urheiluopiston liikunnallisista koulutuksista opiskelija voi saada itselleen paitsi ammatin, myös hyvät valmiudet jatko-opintoihin. Keväällä 2015 liikuntaneuvojaksi valmistuneen Jeremias Fiskin urapolku on kulkenut urheilutoimittajuuden kautta takaisin liikunnanohjauksen pariin Rovaniemelle.

Mies katsoo kädessään olevaa palloa

Jeremias Fiskin vaakakupissa ovat painaneet sekä liikunta- että media-alan työt.

 

Rovaniemeläiselle Jeremias Fiskille liikunta-alan koulutus oli aikoinaan selvä jatkumo lapsuuden haaveille ja intohimolle urheilua sekä liikuntaa kohtaan. Tänäkin päivänä seitsemän vuotta sitten valmistuneen Fiskin aika kuluu enemmän tai vähemmän samaisen alan parissa. Töitä riittää tehtäväksi asti ja roolituksiakin on mies saanut omaksua useammanlaisia.

–Työnkuvat ovat tällä hetkellä hyvin moninaisia. Päivät vierähtävät juniorijoukkueen valmentamisessa, yleisissä seuratöissä sekä Avainpelaajaksi -hankkeen parissa, jossa vastaan nuorten ja maahanmuuttajataustaisten ilmaisesta harrastustoiminnasta. Lisäksi olen tehnyt jo useamman vuoden keikkatyötä Palloliitolle siihen päälle, Fisk luettelee.

Liikunnanohjauksen perustutkinnosta valmistumisen jälkeen nuoren miehen tie vei kuitenkin hetkeksi pois muille aloille, joskin uusi suunta liittyi sekin tietyllä tavalla urheiluun. Fisk pääsi nimittäin opiskelemaan urheilutoimittajaksi tunnin lentomatkan päähän Rovaniemeltä, Helsinkiin Laajasalon opistoon.

–Minulla oli mielestäni tietynlainen kilpailuetu siellä muihin nähden, sillä olin opiskellut LPT:llä laaja-alaisesti eri urheilu- ja liikuntalajeja, joten tiesin mistä puhutaan. Toimittajanhan pitäisi olla oman alansa asiantuntija eli sikäli liikunnan koulutus edesauttoi omaa asiantuntijuuttani urheilutoimittajana.

–Liikunnanohjauksen perustutkinto toi myös rutiinia toimittajalta vaadittavaan esiintymiseen, sillä koulun aikana tuli ohjattua erilaisia ryhmiä aina vauvasta vaariin ja liikkumattomista huippu-urheilijoihin.

Mies seisoo

Fisk kannustaa tulevia liikunta-alan opiskelijoita ottamaan koulutuksesta kaiken irti.

Takaisin unelmien äärelle

Huippu-urheilun esiin nostamisesta Fisk pääsi koulutustensa jälkeen hankkimaan hetkeksi aikaa myös elantoa ja osaamista. Omien sanojensa mukaan kynään tarttumista aktiivisesti vältelleen liikuntaneuvoja-toimittajan CV:stä, löytyy kuin löytyykin merkinnät kirjoittavana toimittajana toimimisesta urheiluaiheisissa lehdissä sekä verkkomedioissa, joiden lisäksi urheilutoimittajakoulutus poiki muitakin mielenkiintoisia työtehtäviä.

–Olen ollut mukana myös muutamissa TV-tuotannoissa, toiminut mediavastaavana ja vip-isäntänä erilaisissa tapahtumissa sekä vastannut tiedottamisesta muun muassa urheiluseurassa.

Suurkaupungin valot ovat sittemmin vaihtuneet takaisin revontulten lumoavaan loisteeseen ja yöttömän yön auringon alle, kun veri veti takaisin pohjoiseen alkuperäisen unelman, liikunta-alan töiden pariin. Opiskeluilta valmennuksia tekevä Fisk ei silti ole Rovaniemellä välttynyt tähänkään päivään mennessä.

–Nyt ajateltuna Santasportin koulutuksesta olisi saanut vieläkin enemmän irti esimerkiksi valmentamiseen, jos olisi silloin nuorena malttanut opiskella ne teoriaosuudet hieman huolellisemmin. Moni juttu on pitänyt opiskella jälkikäteen näin omalla ajalla, Fisk lohkaisee.

Opiskeluajan muistot liikunnanohjauksen perustutkinnosta ovat kuitenkin jääneet pysyvästi hänen mieleensä.

–Opiskelu oli äärettömän mukavaa, kun pääsi tekemään kaikkea liikunnallista, eikä kaikki tuntunut aina edes koululta. Myös ihmiset, jotka hakevat LPT:lle, ovat lähtökohtaisesti jollain tavalla kiinnostuneita liikunnasta, joten yhteinen sävel löytyy yleensä helposti ja ainakin minä sain sieltä mukaani monta hyvää ystävää.

TUTUSTU LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTOON

Santasport Lapin Urheiluopisto on Rovaniemellä sijaitseva koulutuksen ja vapaa-ajan keskus, jonka koulutustarjontaan lukeutuu niin ammatillisia peruskoulutuksia kuin erilaisia lisä- ja täydennyskoulutuksia. Toisen asteen ammatillisten perustutkintojen osalta Santasportilla on mahdollisuus opiskella liikuntaneuvojan ohella myös tanssijaksi sekä nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

 

Teksti & kuvat: Harri Nykänen


Jaa sivu eteenpäin

Muita uutisia