Maastohiihto

Sportisti parempi leirikohde

Maastohiihto on yksi Santasportin näkyvimmistä lajeista. Sekä harrastajat että maailmanluokan huippunimet harjoittelevat Ounasvaaralla ympärivuotisesti rullasuksilla, ensilumenladulla sekä koko talven alueen laajaa latuverkostoa hyödyntäen.

Aina ensimmäisenä ladulla!

Maastohiihdon valtakunnallinen valmennuskeskus Santasport tarjoaa hiihtäjille maan parhaat olosuhteet vuoden jokaisena päivänä. Ensilumen kausi on Rovaniemellä vilkkainta aikaa kansainvälisten sekä kansallisten hiihtojoukkueiden saapuessa ladulle, eikä suotta, omaahan Ounasvaara Suomen pisimmän ensilumenladun!

Talven aikana eritasoisia hiihtolatuja löytyy Rovaniemeltä noin 200 kilometrin edestä ja kesäisin rullasuksilla kulkevia palvelee kaupungin kattava pyörätieverkosto. Mikä parasta, kaikki reitit lähtevät suoraan pihapiiristämme!

 • Olosuhteet

  Lajiharjoittelu

  Maastohiihdon lajiharjoittelu tapahtuu Rovaniemen kattavilla laduilla, joista iso osa sijaitsee Ounasvaaran vaihtelevissa maastoissa. Erilaiset latuprofiilit palvelevat niin kunto- ja kilpahiihtäjiä kuin kansainvälisiä huippuhiihtäjiäkin.

  Lumettomaan aikaan Rovaniemellä on hyvät mahdollisuudet rullasuksihiihtoon laajan pyörätieverkoston myötä. Lisäksi Santasportin testiasemalta löytyy rullahiihtomatto harjoittelua ja testaamista varten.

  Lajiharjoittelumahdollisuudet:

  • Hoidettu latuverkosto Rovaniemellä noin 200km, joista Ounasvaaralla noin 100km
  • Kattava pyörätieverkosto
  • Rullahiihtomatto
  • Voitelutilat 20 hengelle

  Oheisharjoittelu

  Santasportilta löydät loistavat olosuhteet hiihtäjien oheisharjoittelun toteuttamiseen sekä palautumiseen.

  Oheisharjoittelutilat:

  • Urheiluhalli (juoksurata, loikkapaikat jne.)
  • Kuntosali (täysin varusteltu)
  • Tatami
  • Puomisali
  • Voimistelupääty
  • Pelikenttiä sisällä ja ulkona
  • Kylpylä
 • Ensilumenlatu

  Ounasvaaran ensilumenlatu houkuttelee hiihtäjät läheltä ja kaukaa Santasportille joka vuosi ladun auetessa lokakuussa. Kyseessä on Suomen pisin ensilumenlatu, jolla on mittaa noin yhdeksän kilometriä.

  Ensilumenlatu valmistetaan vuosittain säilölumesta yhteistyössä Rovaniemen kaupungin, Visit Rovaniemen sekä Santasportin kanssa.

  Marraskuu on ladun käytön osalta ruuhkaisinta aikaa, sillä useat kansainväliset hiihtojoukkueet saapuvat Santasportille kisakauteen valmistaville leireille. Leireistä huolimatta tilaa riittää mainiosti kaikille käyttäjille.

  Hyödyllisiä linkkejä

  Ensilumen latukamera
  Ensilumen latukartta
  Ensilumen latuprofiili

 • Valmennus- ja testauspalvelut

  Valmennuspalvelut

  Santasportilta löytyy maastohiihdon lajivalmennukseen kansainvälisen tason huippuosaamista, sillä useat valmentajat toimivat tai ovat toimineet viimeisten vuosien aikana myös maajoukkuevalmentajina. Kaikki lajivalmentajamme ovat kokeneita ammattilaisia, jotka pystyvät auttamaan urheilijaa oman suorituskyvyn ulosmittaamisessa.

  Lajivalmennuksen lisäksi löydät valmennuspalveluistamme lajin ominaispiirteet tuntevat asiantuntijat esimerkiksi nopeus-, voima- ja kestävyysvalmennukseen, ravinto- ja psyykkistä valmennusta unohtamatta.

  Santasport järjestää hiihtokauden aikana myös useita hiihtokouluja, joissa on loistava mahdollisuus päästä huippuvalmentajien, kuten Reijo Jylhän oppiin.

  Testauspalvelut

  Santasportilla on mahdollisuus suorittaa monipuolisesti maastohiihtäjien fyysisten ominaisuuksien testauksia kattavien testausvälineiden sekä testaamiseen erikoistuneiden henkilöiden avulla.

  Uuden testiaseman myötä syksystä 2021 alkaen saatavilla on kansainvälisen huipputason testauspalvelut.

  Tutustu testauspalveluihimme tarkemmin täältä.

  TESTAUSPALVELUT

 • Koulutustoiminta

  Santasportilla järjestetään vuosittain Suomen Hiihtoliiton valmentajakoulutuksia (tasot 1-3), jotka ovat suunnattu seuroissa valmentaville, henkilökohtaisille valmentajille sekä aktiiviurheilijoille, riippuen koulutuksen tasosta.

  Santasportilla on mahdollisuus opiskella myös valmentajan ammattitutkinto (VAT).

 • Päivittäisvalmennus

  Santasport järjestää maastohiihtäjien päivittäisvalmennusta Lapin urheiluakatemiassa yläkouluikäisille sekä toisen asteen ja huippuvaiheen urheilijoille.

  Tavoitteet yläkoululeirityksessä

  Maastohiihdon yläkoululeiritystä toteutetaan Rovaniemellä valtakunnallisen valmennuslinjauksen mukaisesti. Leirityksen suurimpana tavoitteena on kehittää monipuolisesti edellytyksiä kovavauhtiseen hiihtämiseen, jossa korostuvat lajitaito, nopeus sekä elastisen voimantuoton kehittäminen.

  Tutustu yläkoululeiritykseen

  Tavoitteet huippuvaiheessa

  Toisen ja korkea-asteen opintojen aikana päivittäisvalmennuksen tavoitteet kohdentuvat maksimaalisen hapenottokyvyn ja aerobisen suorituskyvyn kehittämiseen sekä harjoitettavuuden luomiseen.

  Urheiluakatemiatoimintaa toteutetaan seurayhteistyössä Ounasvaaran Hiihtoseuran kanssa.

  Tutustu Hiihtoliiton valmennuslinjaukseen

 • Kumppanuudet

  Teemme tiivistä yhteistyötä seuraavien kumppaniemme kanssa:

Lisätiedot


Janne Hyyppä

Hiihtolajien lajivastaava

etunimi.sukunimi@santasport.fi

Puh. 040 710 6357